eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Így buktathatja meg a Jobbik Áder Jánost

Így buktathatja meg a Jobbik Áder Jánost

A köztársasági elnökkel szemben indított megfosztási eljárás sokkal inkább politikai akció, mintsem jogi folyamat -- mondta az InfoRádiónak nyilatkozó alkotmányjogász. Lövétei István hozzátette: a megfosztási eljárást az országgyűlési képviselők egyötöde kezdeményezheti, a döntéshez azonban már kétharmados szavazattöbbség és alkotmánybírósági jóváhagyás kell.

„Klasszikus értelemben a köztársasági elnök nem egy politikai felelősséggel tartozó személy, ezért a felelősségre vonásnak az a módja, amivel például a kormányt vagy a minisztereket elvben felelősségre lehet vonni, az rá nem vonatkozik” - tudatta Lövétei István.

Hozzátette: mégis előfordulhat olyan eset, amikor a köztársasági elnök valamiért – nem egészségi vagy más hasonló okok miatt – alkalmatlanná válik a köztársasági elnöki funkciók betöltésére, és teljes mértékben elveszti a parlament bizalmát.

Az alkotmányjogász közölte, hogy

a megfosztási eljárás során a parlament kétharmadának szavazatával kimondhatják a megfosztást,

amivel nem a tisztség szűnik meg, hanem annak a személynek a köztársasági elnöki minősége, akire vonatkozik ez a megfosztási eljárás.

Lövétei István elmondta, hogy a megfosztási eljárást többféle indok miatt kezdeményezhetnek.

Áder János köztársasági elnök ellen a Jobbik kezdeményezett megfosztási eljárást, mert a párt szerint az államfő a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált a posztjára. Az MSZP parlamenti képviselői várhatóan támogatni fogják a javaslatot.

Így buktathatja meg a Jobbik Áder Jánost

„A jelenlegi javaslat azon alapszik, hogy a köztársasági elnök olyan törvényt írt alá, ami nyilvánvalóan alkotmányellenes. Ennek eldöntése azonban végső soron az alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik. Ráadásul az sem elég, ha egy törvény utólag alkotmányellenesnek bizonyul, mert ilyen előfordulhat. Egy olyan törvény is minősülhet alkotmányellenesnek, amely egyébként előzőleg erre senki nem gyanakodott” - fogalmazott az alkotmányjogász.

„Az Alkotmánybíróság vizsgálja felül az egész helyzet alkotmányosságát és konkrét határozatban kimondja, hogy igaz-e vagy nem”

- mondta.

„Akármilyen konkrét körülményt is sorol fel az Alaptörvény,

a köztársasági elnök megfosztása mégis súlyos politikai ügy kapcsán merülhet fel”

- emelte ki Lövétei István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×