INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

lövétei istván

áder jános

köztársasági elnök

megfosztás

alkotmánybíróság

Így buktathatja meg a Jobbik Áder Jánost

Így buktathatja meg a Jobbik Áder Jánost

Infostart

A köztársasági elnökkel szemben indított megfosztási eljárás sokkal inkább politikai akció, mintsem jogi folyamat -- mondta az InfoRádiónak nyilatkozó alkotmányjogász. Lövétei István hozzátette: a megfosztási eljárást az országgyűlési képviselők egyötöde kezdeményezheti, a döntéshez azonban már kétharmados szavazattöbbség és alkotmánybírósági jóváhagyás kell.

„Klasszikus értelemben a köztársasági elnök nem egy politikai felelősséggel tartozó személy, ezért a felelősségre vonásnak az a módja, amivel például a kormányt vagy a minisztereket elvben felelősségre lehet vonni, az rá nem vonatkozik” - tudatta Lövétei István.

Hozzátette: mégis előfordulhat olyan eset, amikor a köztársasági elnök valamiért – nem egészségi vagy más hasonló okok miatt – alkalmatlanná válik a köztársasági elnöki funkciók betöltésére, és teljes mértékben elveszti a parlament bizalmát.

Az alkotmányjogász közölte, hogy

a megfosztási eljárás során a parlament kétharmadának szavazatával kimondhatják a megfosztást,

amivel nem a tisztség szűnik meg, hanem annak a személynek a köztársasági elnöki minősége, akire vonatkozik ez a megfosztási eljárás.

Lövétei István elmondta, hogy a megfosztási eljárást többféle indok miatt kezdeményezhetnek.

Áder János köztársasági elnök ellen a Jobbik kezdeményezett megfosztási eljárást, mert a párt szerint az államfő a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált a posztjára. Az MSZP parlamenti képviselői várhatóan támogatni fogják a javaslatot.

Így buktathatja meg a Jobbik Áder Jánost

„A jelenlegi javaslat azon alapszik, hogy a köztársasági elnök olyan törvényt írt alá, ami nyilvánvalóan alkotmányellenes. Ennek eldöntése azonban végső soron az alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik. Ráadásul az sem elég, ha egy törvény utólag alkotmányellenesnek bizonyul, mert ilyen előfordulhat. Egy olyan törvény is minősülhet alkotmányellenesnek, amely egyébként előzőleg erre senki nem gyanakodott” - fogalmazott az alkotmányjogász.

„Az Alkotmánybíróság vizsgálja felül az egész helyzet alkotmányosságát és konkrét határozatban kimondja, hogy igaz-e vagy nem”

- mondta.

„Akármilyen konkrét körülményt is sorol fel az Alaptörvény,

a köztársasági elnök megfosztása mégis súlyos politikai ügy kapcsán merülhet fel”

- emelte ki Lövétei István.

Kapcsolódó hang

Így buktathatja meg a Jobbik Áder Jánost
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018