INFORÁDIÓ 
2020. február 22. szombat
Gerzson

e-recept

recept

rétvári bence

ónodi-szűcs zoltán

gyógyszertár

patika

Drasztikus változás jön a hazai patikákban

Drasztikus változás jön a hazai patikákban

Infostart / InfoRádió

Erősíti a betegbiztonságot az elektronikus recept – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hozzátette: 7,2 milliárd forint uniós forrásból jön létre a használatához szükséges úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér.

Egy zuglói patikában tesztelik az elektronikus recept használatát. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról beszélt: az e-recept erősíti a betegbiztonságot, mert az "elektronikus felhőben" tárolt vényeket nem lehet elveszíteni és nem is rongálódhatnak meg.

"Az embereknek már természetes, hogy interneten intézik banki ügyeiket, online vásárolnak és kártyával fizetnek, valamint a közszférában is terjed az elektronikus ügyintézés, így természetes volt az elektronikus rendszer kiterjesztése az egészségügyre is" - mondta az államtitkár, és hozzátette, lehetőség lesz arra, hogy

a hozzátartozók váltsák ki a beteg gyógyszerét, ehhez az orvostól kapott "felírási igazolást" kell majd bemutatni a patikában.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta: az e-recept bevezetésével már nem kell a papír alapú vényeket öt évig őrizni a gyógyszertárakban, patikánként ugyanis hetente átlagosan öt kilogrammnyi, havonta pedig 20 kilogrammnyi recept gyűlik össze. 

"Az e-receptekkel a hibázás lehetősége majdnem a nullára csökken, mert a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben, így arra is figyelmeztetni tudják a pácienst, ha két orvos egymásnak ellentmondó receptet írt fel" - említett egy további előnyt az egészségügyért felelős államtitkár.

Az e-receptek tesztüzeme augusztusig tart, szeptembertől önkéntesen,

novembertől pedig már kötelezően be kell kapcsolódniuk a patikáknak a rendszerbe,

ez azonban várhatóan semmilyen többletköltséget nem jelent a gyógyszertáraknak. Az elektronikus vények használatához elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér jön létre 7,2 milliárd forintos uniós forrásból.

Kapcsolódó hang

Tesztüzem alatt az e-recept
 


A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018