eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy forró napon utolsó program legyen a vásárlás

Egy forró napon utolsó program legyen a vásárlás

Ésszerű vásárlással, újra lefagyasztott ételek kerülésével megúszhatjuk a nyári gyomorrontást - mondta az InfoRádióban a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Előre meg kell tervezni a romlékony élelmiszerek – állati eredetű termékek: tejtermékek, húskészítmények, nyers húsok – vásárlását,

végig kell gondolni, hogy mikor tudjuk újra hűtőbe tenni ezeket

- hívta fel a figyelmet Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

„Ha lehetséges, a vásárlás az utolsó legyen a napi programban és

a hűtést igénylő termékeket a lehető legkésőbb tegyük a kosárba.

Gondoljunk arra is, hogyan fogjuk a termékeket hazavinni, 25-30-35 fokban, főleg ha autóval közlekedünk, hűtőfóliás zacskóban vagy habszivacsos tárolóedényekbe helyezzük az élelmiszereket, elkülönítve, hogy a nyers termék ne szennyezhesse a fogyasztásra készeket.”

Az előírás szerint az emlős állatok húsát 7 fok alatt kell tárolni az előállítási és értékesítési lánc végéig, a baromfi húst 4 fok alatt, a belsőségeket, darált húsokat pedig 2-3 fokon – ismertette a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

„Érdemes a boltban is ellenőrizni, hogy a kereskedő megteszi-e a szükséges lépéseket. Érdemes azt is figyelni, hogy nincs-e jele annak, hogy a hűtőlánc megszakadhatott valahol.”

Ilyen például,

ha a fagyasztott élelmiszerek össze vannak ragadva

vagy megfagyott légkiválás tapasztalható – tette hozzá Pleva György, hozzáfűzve, hogy teljesen szabálytalan lépés a már felolvadt termékek újra lefagyasztása.

Minőségromlás, veszély és pazarlás

„Minden háztartásnak az anyagi veszteség és az országos élelmiszerpazarlás miatt is át kellene gondolnia a vásárlásait,

inkább többször kisebb adagokat célszerű vásárolni.”

A legkényesebb élelmiszereknél oda kell figyelni a minőségmegőrzési időkre – figyelmeztetett a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője. A tartósabb élelmiszerek inkább a minőségüket vesztik, nem romlanak meg, de a fogyasztási idővel ellátott élelmiszerek a lejáratuk után veszélyesek is lehetnek – fűzte hozzá Pleva György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×