eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Botrány az érettségin: belebukott a tételkészítő

Lemondott a tételkészítő bizottság vezetője, mert bár az átlagosnál jobb eredményt értek el a diá­kok az ágazati komplex szakmai érettségi írásbeli vizsgákon, a gé­pészetvizsgán nem ez volt jellemző, ráadásul a feladatsor is hibás volt – tudta meg a Magyar Idők.

A tételkészítő bizottság vezetője, átérezve felelősségét, bejelentette lemondását – közölte a Magyar Idők megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága.

Mindez azért történt, mert a gépészeti ismeretek ágazati érettségi vizsga eredményei az országos átlaghoz képest kevésbé sikeresek.

Az NGM-nál hozzátették: az érettségi vizsga feladatsora a kerettantervi követelményeknek mindenben megfelelt, azonban a korábbi szakmacsoportos érettségihez képest a tételkészítő bizottság a hangsúlyt máshova helyezte, ami az ágazat többi területhez viszonyított gyengébb teljesítményét okozhatta.

Arra a kérdésre, hogy a gépészetvizsgán miért nem lehetett függvénytáblázatot használni, azt válaszolták, az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló rendeletben a használható segédeszközök között nem szerepel a függvénytáblázat. Hozzátették azonban, hogy a tapasztalatok alapján javaslatot tesznek a használható segédeszközök felülvizsgálatára.

Az ágazati összesítésből Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint az derül ki: jól szerepeltek a diákok közgazdaságtanból, ügyvitelből, egészségtanból és a turisztika területén, a legtöbb jeles érdemjegyet pedig informatikából kapták. A legnagyobb meglepetés az egészségügyvizsgán született: elégtelen osztályzat egyáltalán nem volt – tette hozzá Pölöskei Gáborné.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×