eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ellenőrizzük az autót, mielőtt útra kelünk!

Ellenőrizzük az autót, mielőtt útra kelünk!

Az autósok nagy része lecseréli téli gumiját nyárira, ezen kívül azonban számos dolgot kell még ellenőrizni a gépjárművön - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Hoffer Zsolt, a a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ vezetéstechnikai alosztályának vezetője.

Mielőtt autóval elindulunk, átfogó ellenőrzést kell tartani – hangsúlyozta a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ vezetéstechnikai alosztályának vezetője. Hoffer Zsolt hozzátette, ennek egy részét a felhasználók is meg tudják tenni, de inkább célszerű szakemberre bízni.

„Át kell nézni a gépjármű világító- és hűtőberendezéseit. Ha klímás a jármű, akkor az jól működjön és tiszta legyen, ami az egészség szempontjából fontos. A fék- és hűtőrendszer mellett a gépjárműabroncsra kell nagy hangsúlyt fektetni a nyári utazások során.”

Télen az útfelületen lévő jelentős mennyiségű csapadék elvezetését kell megoldani, a fékezhetőség és az irányíthatóság a legfontosabb szempont – mondta a vezetéstechnikai szakember. Hoffer Zsolt kiemelte, nyáron jellemzően száraz körülményekre kell számítani, viszont ilyenkor az úthibák sokkal intenzívebbek és a forgalom is nagyobb.

„Ilyenkor intenzívebb hatások érik a nyári abroncsot. Télen általában lassabban közlekedünk, a nyári abroncsok gyorsulásnál, fékezésnél és kanyar oldaltartásánál is drasztikusabban használódnak.”

Egy abroncs nem attól jó, hogy újonnan vagy használtan vettük – hívta fel a figyelmet a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ vezetéstechnikai alosztályának vezetője. Hoffer Zsolt hozzátette, az a fontos, hogy jó minőségű legyen, és az autónk méreteinek feleljen meg a sebességi és terhelhetőségi indexét tekintve is.

„Az abroncsnak meg kell nézni az öregedését is, ami nemcsak a korától függ, hanem a tárolásától is. Érdemes szakember tanácsát kérni, hogyan célszerű a téli és a nyári abroncsokat tárolni. Feltevéskor fontos centírozni, megnézni a mintákat, hogy egyenletes-e a kopása és azt, nincs-e rajta sérülés.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×