eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ha nagy melegben dolgozik, ezt fontos tudnia

Ha nagy melegben dolgozik, ezt fontos tudnia

A hőség idején a munkáltatóknak hűtött védőitalt, rendszeres pihenőidőt kell biztosítaniuk a melegben dolgozó munkavállalóknak - mondta az InfoRádiónak Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A legfontosabb a hideg védőital, a megfelelő ivóvíz biztosítása és az óránkénti legalább 5-10 perc pihenőidő beiktatása,

fokozottan azokon a munkaterületeken, ahol a legnagyobb a hőterhelés és a tűző napsugárzás - mondta Simon Attila István, és hozzátette, elsősorban a hőségriasztás a szabadban dolgozókat érinti, de zárt munkahelyen is fel tud melegedni a levegő, ott nem az erős napsugárzás, hanem inkább az a gond, hogy nem jár úgy a levegő, de ugyanezeket a szabályokat kell alkalmazni, csak mások a módszerek.

"Furcsa lehet, hogy részletesen nincsen szabályozva, mit kell tenni hőség idején, de

nem lehet minden egyes munkakörre, munkahelyre egzakt szabályokat alkotni.

Azt tartalmazza a munkavédelmi jogszabály, hogy a munkáltatónak kockázatelemzést kell végeznie, hogy ha megemelkedik a hőmérséklet, akkor milyen intézkedéseket kell tennie. Van ahol szellőztetnie kell, van, ahol árnyékolni kell, de van olyan munkahely, ahol ezt nem lehet megoldani" - mondta a helyettes államtitkár.

A legfontosabb szabály, hogy a hideg védőitalról a munkáltatónak kell gondoskodnia, és ezt a munkaidő alatt folyamatosan biztosítania kell, nem elég, ha reggel odaad egy másfél literes ásványvizet. A védőital hőfoka és mennyisége azonban nincs meghatározva.

Simon Attila István elmondta, a hőségriadó idején a munkavédelmi ellenőrzéseket kiterjesztik arra is, hogy a munkáltatók megfelelően gondoskodnak-e a dolgozók védelméről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×