eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Erre figyeljünk a strandon

Erre figyeljünk a strandon

A jegy- és bérletvásárlással a vendégek szerződét kötnek, és vállalják az üzletszabályzat vagy a házirend betartását - figyelmeztetett a nyári szezon elején a fürdőszolgáltatások tudnivalóiról a Budapesti Békéltető Testület szóvivője. Kolyvek Antónia szerint baleset esetén mindenképpen szükséges a jegyzőkönyvek felvétele. A testület összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk egy fürdőszolgáltatás igénybe vételekor.

A budapesti és a vidéki fürdők is változatos programokkal várják a látogatókat. Az esetleges felmerülő kellemetlenségek elkerülése végett azonban nem árt körültekintően tájékozódni a fürdők és strandok szolgáltatásainak igénybe vétele előtt. A Budapesti Békéltető Testülethez beérkező kérelmekben sokszor találkozni olyan fogyasztói problémákkal, hogy a fogyasztók nincsenek tisztában a megvásárolt szolgáltatás tartalmával vagy nem tudják, hogy a fürdő szolgáltatás hibás teljesítése esetén mi a teendőjük.

Az egyik esetben a fogyasztó megvásárolt az egyik budapesti gyógyfürdőbe érvényes kabinos bérletet, mely 183 alkalomra nyújtott fürdőzési lehetőséget. A fogyasztó egészségi állapota miatt a bérlet időtartamán belül csak összesen 60 alkalommal vette igénybe a bérletet ebből 6 alkalmat a lányának ajándékozott bérletátadás formájában. A bérletellenőrzés során azonban ez kiderült. Mivel a vállalkozás általános szerződési feltételei szerint a fogyasztó nem adhatta át a névre szóló bérletet, ezért a jogosulatlan használat miatt a bérletét letiltották. A fogyasztó ezután a Budapesti Békéltető Testülethez fordult, és kérte a letiltás feloldását a fürdőtől. Végül az eljárásban a felek között egy méltányos egyezség született, mivel kártérítés ellenében a bérlethasználatot feloldották.D MAR20160916010

Egy másik esetben a fogyasztó a budapesti fürdő öltözőjében a vizes padlón elesett, bordáit fejét megütötte, szája megsérült, ezért az ügyeletessel jegyzőkönyvet vettek fel. A fürdő a Házirendje és a Fürdőhasználati feltételei alapján az intézmény felelőssége hiányáról tájékoztatta a fogyasztót, mert a fogyasztó papucs nélkül közlekedett az eseménynapló alapján, és nedves lábbal a száraz burkolaton is el lehet csúszni. A fogyasztó sérelmezte, hogy sérülései miatt a bérletéből a hátralevő hat alkalmat nem tudta felhasználni a fürdőben, továbbá felháborodott azon az állításon, hogy nem volt vizes a padló, illetve papucs nélkül közlekedett. A fogyasztó az eredménytelen egyeztetés után a békéltető testülethez fordulva segítséget kért, ahol a felek között egyezség jött létre és a fürdő további három alkalmas fürdőhasználatot biztosított méltányosságból részére.

Mire figyeljenek a fogyasztók?

  • A fürdők, strandok házirendjét a vendégek a belépési jog megvásárlásával egyidejűleg (pl. jegy, bérlet, kupon) elfogadják és tudomásul veszik, ezért nem árt erről időben tájékozódni. Az egyik legfontosabb információ, hogy a vendégek személyes értéktárgyaiért (mobiltelefon, kulcstartó, karóra, ékszerek stb.) a fürdők csak abban az esetben vállalnak felelősséget, ha azok bizonyítottan az erre kialakított értékmegőrzőkben lettek elhelyezve. Ebből következik, hogy a folyosókon vagy fogasokon, öltözőkben hagyott értéktárgyak eltűnése esetén a fürdők nem vállalnak kártérítési felelősséget.
  • A látogatók kérdezzenek rá, hogy a megváltani kívánt belépőjegy vagy bérlet pontosan mit foglal magában. A kedvezményes jegyek megvétele esetén (diák, nyugdíjas) pedig arra figyeljenek, hogy a kedvezményre jogosító igazolványaikat ne felejtsék otthon. Tanulmányozzák át akár interneten, akár a belépőjegy mellékleteként kapott Fürdőhasználati feltételeket vagy tájékoztatót.
  • Azokban a fürdőkben, ahol a vendégeknek ún. proxyórát kell venniük – melynek csipje a belépésre, valamint a megvásárolt szolgáltatásokra vonatkozó információkat tartalmazza – ügyelniük kell arra, hogy azt ne hagyják el, mert akkor jelentős mértékű kártérítést kell fizetniük. Arra is figyeljenek, hogy ne lépjék át az óra által a fürdőben biztosított tartózkodási időtartamot.
  • Fürdőbe lépéskor célszerű tájékozódni arról is, hogy minden medence vagy egyéb- a belépő árában foglalt- wellness szolgáltatás működik-e. Például a gőzkamrák vagy a szaunák szolgáltatásait az adott napon vagy időszakban igénybe lehet-e venni. Ha később kiderül, hogy az adott napon a megváltott jegy ellenére ezen szolgáltatások nem működnek és erről a fürdő előzetesen nem tájékoztatta a fogyasztót, akkor jogosan kérhet kártérítést.
  • A vendégek jogosultak a fürdők szolgáltatásainak módjára, minőségére is észrevételt vagy kifogást tenni akár szóban, akár írásban. Panaszaikról – ha az nyomban nem kerül orvoslásra – minden esetben jegyzőkönyvet köteles a fürdő felvenni, az egyéb bejegyzéseket a Vásárlók Könyvébe írhatják be a vendégek, melyek általában a fürdő pénztárnál találhatók. A fürdő vezetőjének kötelessége a panaszokat és észrevételeket kivizsgálni illetőleg az alapján intézkedni.
  • Ha a fürdő területén baleset, sérülés vagy káreset történik, akkor minden esetben jegyzőkönyvet kötelesek felvenni. Ezen bejelentést a sérelmet szenvedett vendégnek kell haladéktalanul megtenni a későbbi bizonyítási nehézségek vagy félreértések elkerülése miatt.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×