eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ezért kell hosszú heteket várni a CT- és MR-vizsgálatokra

Ezért kell hosszú heteket várni a CT- és MR-vizsgálatokra

A magyarországi diagnosztikai vizsgálatok többsége kevés intézményben és alacsony gépszám mellett, központosítva működik - derül ki egy friss jelentésből. A korszerű készülékek aránya jóval alacsonyabb, mint Szlovákiában, Csehországban vagy Lengyelországban.

Magyarországon a képalkotó diagnosztikai kapacitás heti óraszáma 60 ezer óra körül mozog. A vizsgálatok kétharmada közfinanszírozott, a többit a betegek fizetik. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálásával készített jelentés szerint, amelyet a Világgazdaság ismertet, a képalkotó óraszámok többségét az ultrahang adja (41 százalék), ezt követi a röntgendiagnosztika (36 százalék), majd a komputertomográfia (11 százalék), a mágnesesrezonancia-vizsgálat (7 százalék) és a nukleáris medicina (5 százalék). A lap úgy tudja,

egy hasi CT-re vagy MRI-re most körülbelül hat hetet kell várni

a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója komoly eredménynek tartja, hogy csökkent azon betegek száma, akik valamilyen daganatos betegségben halnak meg hazánkban. A rákbetegek halálozási statisztikájának javulása annak is köszönhető, hogy 2015 nyarán bevezették azt a protokollt az onkológiai ellátásban, hogy daganatos kórkép gyanúja esetén a beutaló kiállításától számított 14 napon belül a szolgáltató köteles elvégezni a beteg CT- vagy MRI-vizsgálatát.

A jelentés szerint – a visegrádi országokat összevetve – a magyarországi diagnosztikai vizsgálatok többsége kevés intézményben és alacsony gépszám mellett, központosítva működik.

Míg Magyarországon egymillió lakosra 11 CT- és MRI-készülék jut, addig Lengyelországban 23 gép.

A CT-vizsgálatok száma Szlovákiában a legmagasabb, ott 122 vizsgálat jut ezer lakosra, míg hazánkban 92. A hazai alacsony gépszámot jelentős mértékben kompenzálja a magas kihasználtság. 

Az egymillió lakosra jutó CT- és MRI-berendezések számában jelentős változások mentek végbe a V4-országokban 2003 és 2013 között. Összességében minden országban nőtt a CT–MRI-géppark, de Magyarországon a legkisebb mértékben. A lengyelek például tizenegy év alatt megháromszorozták gépeik számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×