INFORÁDIÓ
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas

panel

panelház

józsef attila-lakótelep

Panelházak - bontás helyett bővítés

Panelházak - bontás helyett bővítés

Infostart / InfoRádió

Bontás helyett a panelházak oldalirányú és felfelé bővítésével, nagy teraszokkal, zárt belső kertekkel rehabilitálják a csaknem ötvenéves József Attila-lakótelepet. A kerület építészeti tervpályázatának nyertese ezzel új irányt mutatott panelügyben - adta hírül a Világgazdaság.

Minden várakozást felülmúló ötletek érkeztek a József Attila-lakótelep rehabilitációs tervpályázatára – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szűcs Balázs, a IX. kerület főépítésze, aki szerint néhány hónapja még nem gondolták, hogy az eredményhirdetés napjára ennyire időszerű lesz a téma.

Panelházak - bontás helyett bővítés

A nyertes pályázatban szereplő megoldási javaslat előremutató, pontosan arra kínál megoldást, amire az érintett társasházakban élők vágynak: a lakások bővítési lehetőségére. A József Attila-lakótelepen élő családok ugyanis nem akarnak elköltözni, de helyben nem találnak nagyobb lakást, mivel a hetvenes évek elején épült lakótelepen az eredeti lakásméret legfeljebb 50 négyzetméter. A 8,5 ezer lakás egy részét már egybenyitották azok, akiknek volt pénzük a szomszédos lakás megvásárlására - írta a vg.hu.

A tervpályázaton első díjjal elismert pécsi Au.room Építész Műhely innovatív ötlete szerint

könnyűszerkezetes technológiával nemcsak emeletráépítéssel, hanem oldalirányú bővítésekkel is megoldhatóvá válna a több évtizedes igény.

Miután a magántulajdonú lakások miatt minden változtatáshoz a lakóközösség jóváhagyása kell, a tervezők tavasszal lakossági fórumon ismerhették meg az érintett tulajdonosok vágyait és elvárásait.

A győztes tervet készítő csapat – akikkel az önkormányzat tervezési szerződést köt – a kicsi és a hiányzó erkélyekhez is hozzányúlt, pótolva, illetve megnagyobbítva azokat. A széltében is bővülő épületekhez a szükséges telket az önkormányzat olyan áron tervezi felkínálni az érintett társasházaknak, hogy azzal elősegítse a rehabilitáció megvalósulását – mondta a főépítész, aki szerint a negyedszázada indult és rendkívül sikeres középső-ferencvárosi tömbrehabilitáció méltó folytatásának szánják a projektet.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018