eur:
394.14
usd:
369.74
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Ilyen volt a matekérettségi

Ilyen volt a matekérettségi

A korábbi évek egyik legkönnyebb vizsgája volt az idei matematika írásbeli érettségi - mondta az InfoRádiónak a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. Veres Pál kifejtette: egy átlagos tudású és felkészültségű diák is simán megoldotta a feladatok jó részét, igaz, nagyon kellett figyelni a szöveges tartalmakra.

A várakozásoknak megfelelő volt a feladatsor a matematika érettségin, nem tartalmazott olyan elemeket, amelyek meglepetést vagy újdonságot jelentettek volna a diákok számára – mondta a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. Veres Pál szerint

az elmúlt éveket nézve az átlagosnál könnyebb volt a vizsga.

Az első rész 12 feladatot tartalmazott. Ebben csak az elemi definíciókat és azok alkalmazását kéri számon a feladatlap.

„A legtöbb szinte fejben megoldható. Könnyű, színes, sokrétű feladatok szerepeltek a vizsgán, amelyek felölelik a középiskolai tananyagot. Ez a rész megoldható volt 45 perc alatt” - fejtette ki Veres Pál.

A második részben már bonyolultabb, több számítást igénylő, komplex feladatok várták az érettségizőket. Három olyan feladat volt, amelyek elemi tételek egy fokkal bonyolultabb vagy összetettben feladatokban való alkalmazását kérték számon.

„Kedvcsinálóként egy másodfokú függvénnyel indult ez a rész. Majd egy geometria példát kellett megoldani, amely derékszögű háromszöget tartalmazott. Ez sem bonyolult, szeretik a gyerekeket. Aztán egy kördiagramot kellett vizsgálni. Az első fele statisztika jellegű feladat volt, utána sorozatot kellett előállítani. Ha jól értelmezik a szöveget, ez sem lehetett nehéz” - közölte az igazgató.

Még három feladatot kellett megoldani, amelyek között volt koordinátageometriai, százalékszámítás, valószínűségszámítás és kombinatorika is. Itt csak a hosszú szövegezés ijeszthette meg a diákokat – vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×