eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bízik a bölcsészettudományok nagyobb elismertségében a Bolyai-díjas nyelvész É. Kiss Katalin - a nap hírei

Több mint hatvanezer látogató vett részt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Vezet a függetlenként induló Emmanuel Macron a franciaországi elnökválasztás első fordulójában az exit poll eredmények szerint. Napi hírösszefoglaló.

É. Kiss Katalin Széchenyi-díjas nyelvész kapta a Bolyai-díjat. A kitüntetést olyan tudós kapja, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelés területén. Az idei díjazott, É. Kiss Katalin az InfoRádiónak azt mondta, bízik abban, hogy a kitüntetés segíti a bölcsészettudományok elismertségének és támogatásának növekedését.

Egyre több gyereknek van esélye intézet helyett családba kerülni - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az örökbefogadással összefüüggésben kiemelte a kötelező utánkövetést is, amely abban nyújt segítséget, hogy a gyermek minél egyszerűbben be tudjon illeszkedni új otthonába.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint Brüsszel egyre nagyobb szeletet kíván kihasítani magának a magyar adópolitikából, amivel veszélyezteti a magyar gazdaságpolitika eddig elért eredményeit és adóemeléseket okozhat.

Hat külföldi intézmény működésének engedélyét vonta vissza az Oktatási Hivatal, a tavaly kezdett felülvizsgálat lezárása után. A hatóság intézkedése négy brit, egy francia és egy amerikai egyetemet érint, a CEU-t nem.

Több mint hatvanezer, a tavalyinál 4-5 százalékkal több látogató vett részt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amelyen csaknem 300 programot tartottak - közölte az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Először adtak át Pro Cultura Hungarica díjat a fesztivál ideje alatt. Az elismerést Jü Cö-min kínai műfordító-tolmács kapta

Meghalt Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója, aki május 8-án lett volna 79 esztendős. Földi Imre három olimpián is érmet nyert az 56 kilogrammos kategóriában: 1964-ben Tokióban és 1968-ban Mexikóvárosban ezüstöt, majd pályafutása csúcseredményeként 1972-ben Münchenben aranyat, világcsúccsal.

A függetlenként induló Emmanuel Macron és a radikális Marine Le Pen juthat a franciaországi elnökválasztás második fordulójába az exit poll eredmények szerint. Az első felmérések alapján a volt gazdasági miniszter, Emmanuel Macron a szavazatok 23,7 százalékával az élen áll, a második helyen Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti front elnöke áll 22 százalékkal, így ők ketten juthatnak be a május 7-i második fordulóba. Frissülő cikkünket itt találja.

Meghalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja, két német megfigyelő pedig megsebesült, amikor gépkocsijuk járőrözés közben aknára hajtott. Az eset a szeparatisták ellenőrzése alatt álló Luhanszk közelében történt.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×