eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Béremelést jelentett be a kormány

A kormány fellebbez a strasbourgi bírósági ítélet ellen, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt - jelentette be Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője közölte: a kormány döntött arról, hogy az olimpiai pályázat előkészületere szánt 19,1 milliárd forintból fel nem használt 12,6 milliárdot vissza kell utalni a központi költségvetésbe, és a vízügyi ágazatban béremelés jön.

Elfogadhatatlannak és végrehajthatatlannak tartja Lázár János miniszter azt a strasbourgi bírósági ítéletet, amely elmarasztalta Magyarországot két bangladesi kiutasítása miatt.

A kormány fellebbezést nyújt be a döntés ellen - közölte a Miniszterelnökség vezetője sajtótájékoztatóján, ahol azt mondta: Magyarország a szuverenitás megerősítésének elve alapján ragaszkodik ahhoz, hogy maga döntsön a befogadásról, illetve a kiutasításról. Az emberi jogi bíróság álláspontja azonban az, hogy ne a magyarok mondják meg, ki élhet Magyarországon, hanem majd a Magyar Helsinki Bizottság - amely a két bangladesit képviselte - javaslata alapján a strasbourgi bíróság eldönti - kommentálta az ítéletet Lázár János.

A politikus azt is közölte: a májusra elkészülő második határkerítéssel és a

jövő keddtől hatályos, megszigorított jogi határzárral "teljes zár valósul meg".

Hozzátette, a kormány készen áll a jogi határzárral kapcsolatos vitákra.

Megújul a buszállomány

A hazai busz- és acélgyártás helyzetéről tárgyalt a kormány. Lázár János a nemzeti buszgyártási programról elmondta: három év alatt - hazai járművekkel - érdemben megújul az állami tulajdonban lévő buszállomány. Az acéliparról pedig azt közölte: állami segítségre van szükség ahhoz, hogy a hazai acélgyártás bővülhessen.

A kormány döntött arról - folytatta a tárcavezető -, hogy nemcsak átmenetileg költözik a XI. kerületi Karolina útra az Országos Sportegészségügyi Intézet, hanem hosszú távon is ott működik majd.

Olimpia

A budapesti olimpiai pályázat pénzügyi lezárásával kapcsolatban úgy határozott a kabinet, hogy az előkészületekre szánt 19,1 milliárd forintból

fel nem használt 12,6 milliárdot vissza kell utalni a központi költségvetésbe.

Döntöttek arról is, hogy béremelés lesz a vízügyi ágazatban – közölte.

Elmondta, hogy a gyermekekre, a nőkre és az aktív munkaképes korúakra fókuszáló népegészségügyi szűrőprogramok indulnak még az idén. Ehhez húsz speciális szűrőbuszt vásárolnak, amelyből tízben mammográfiás szűrést végeznek majd.

"Dávid és Góliát harca"

A Heineken és az Igazi Csíki Sör ügyéről is beszélt Lázár János. Úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány és a magyar parlamenti képviselők kötelessége, hogy megvédjenek minden magyar vállalkozást egy nagy multinacionális vállalkozástól, amely a hatalmát fitogtatja. "Dávid és Góliát harca zajlik", a Heineken visszaél az erejével és a hatalmával, és azt a kormány nem hagyhatja, hogy egy nagy cég a magyar érdek sérelmére tegye ezt – fejtette ki. Úgy vélte, a tiltott önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát tiltó jogszabállyal a szabad véleménynyilvánítás joga nem sérül.

A miniszter közölte azt is: csütörtök délután Csíkszeredába utazik, ahol találkozik az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosával. Úgy fogalmazott: a magyar kormány segítségét kell felajánlania a kialakult helyzetben.

Indul a konzultáció

Lázár János kitért arra is, két héten belül elindul a következő nemzeti konzultáció. Szólt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretében legközelebb Győrbe látogat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×