INFORÁDIÓ 
2020. január 29. szerda
Adél

országgyűlés

köztársasági elnök

választás

Áder János marad a köztársasági elnök

InfoRádió

Áder Jánost választotta újabb öt évre köztársasági elnökké az Országgyűlés. A második fordulóban az államfőre 131, Majtényi Lászlóra 39 szavazat érkezett - jelentette be Kövér László Házelnök.

Kövér László a második forduló titkos szavazásának eredményét ismertetve belejelentette, hogy összesen 170 képviselő adta le voksát. Érvénytelen szavazat nem volt.

Áder Jánosra 131, míg a baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökére 39 szavazat érkezett.

Áder Jánost a második fordulóban választotta ismét államfővé a parlament, miután az első kör - kétharmados támogatás híján - eredménytelen volt. A második szavazáson már csak az számított, ki kap több voksot.

Az első fordulóban a Jobbik 24 fős frakciója nem vett részt, a másodikban pedig már a Demokratikus Koalíció képviselői sem szavaztak. 

Áder János 2022-ig lesz Magyarország köztársasági elnöke.

Az eredmény bejelentését követően Orbán Viktor kormányfő gratulált Áder Jánosnak, valamint Majtényi Lászlónak. A volt ombudsman szintén gratulált az államfőnek.

A régi-új államfő

Az 1959-ben született Áder János - volt házelnök, országgyűlési és európai parlamenti képviselő - második ciklusát kezdheti meg a Sándor-palotában.

Újraválasztása május 10-től hatályos.

Először 2012. május 2-án választotta őt elnökké az Országgyűlés, majd - a rendszerváltás utáni ötödik államfőként - 2012. május 10-én lépett hivatalba.

Áder János nős, felesége Herczegh Anita, négy gyermekük van.

Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt.

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka.

Az államfőt a tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018