eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ne essen pánikba, szívbeteg gyermeke még élsportoló is lehet

Ne essen pánikba, szívbeteg gyermeke még élsportoló is lehet

Február a Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség hónapja. Ez a betegség minden századik megszületett gyermeket érint - mondta az InfoRádióban Ablonczy László, az Országos Kardiológiai Intézet gyermekkardiológiai osztályának osztályvezető helyettese.

A szív fejlődésének jelentős része a magzati kor elején, a 8-10. héten megtörténik, ez természetesen egy folyamat és sok minden zajlik még akár a megszületés után is, de a nagy fejlődési rendellenességek már a terhesség első időszakában eldőlhetnek – emelte ki az Országos Kardiológiai Intézet gyermekkardiológiai osztályának helyettes vezetője.

Ne essen pánikba, szívbeteg gyermeke még élsportoló is lehet

„A veleszületett szívfejlődési rendellenesség szinte a leggyakoribb betegség, durván

minden századik megszületett gyermekeknek van.

A gyerekszív központunkban, ahol az ilyen betegek kilenctizedét operáljuk, közel ötszáz műtétet végzünk gyerekkorban évente, jelentős részét csecsemőkorban és további három-négyszáz szívkatéteres vizsgálat és beavatkozás történik, amellyel szintén meg lehet gyógyítani a betegségek egy részét.”

A diagnosztizálásról Ablonczy László elmondta, három lépcsője van. Van egy olyan betegcsoport, ahol méhen belül kiderül a betegség, mire a baba megszületik, és kiderül, hogy súlyos a fejlődési rendellenesség, lehet előkészületeket tenni, hogy a megfelelő centrumba kerüljön.

„A tüneteket okozó súlyosabb szívfejlődési rendellenességek kiderülnek újszülött korban, ilyenek például az elkéküléssel, magasabb légzésszámmal vagy szívfrekvenciával járó eltérések, amelyeket könnyebb felismerni.”

És van egy kisebb csoport, akiknél a rendellenesség nem okoz tünetet, így csak később derül ki – sorolta a szakorvos.

„Korábban mindenki úgy tekintett a szívbeteg gyerekre, mint aki nagyon rossz életminőséget élhet. Manapság az esetek döntő részében olyan helyreállító szívműtétek történnek, amelyek után a gyerekeket semmiben nem kell korlátozni.

Akinek helyreállítjuk a szívhibáját, versenysportolhat is.”

Az influenza és az RSV vírusa kiemelt veszélyt jelent a csecsemő és a kisded korosztálynak, a mostani időszak ennek a szezonja, ezért a veszélyeztetett korosztálynak egyértelműen szükséges a védőoltás – hangsúlyozta Ablonczy László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×