INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

inforádió

aréna

darák péter

kúria

Darák Péter: komolyabb teher hárul az ügyvédekre

InfoRádió

A polgári eljárásjog szabályainak változásával az ügyvédek szerepe is megváltozik: a perkoncentráció elvével az egyik cél az, hogy ne ötletszerűen kerüljenek elő új bizonyítási indítványok - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Darák Péter, a Kúria elnöke.

Darák Péter: komolyabb teher hárul az ügyvédekre

Darák Péter elmondta: „azt várjuk az eljárásjogi kódextől, hogy legyen koherens, jó és alkalmazható, de ennek vannak bizonyos jogtechnikai feltételei és módszerei. Például egy feljebbviteli bíró azt várja egy elé kerülő, elsőfokon lezárt jogvitához, hogy strukturált eljárás történjen, tehát legyen világos, hogy a felperes mit kér a keresetében, ha a keresetlevélben hiányok vannak, azt megfelelően pótolják. Legyen világos a bizonyítás iránya,

ne cikkcakkokban folyjon,

ne ötletszerűen kerüljenek elő új bizonyítási indítványok és folytassa azokat akár az eljárás elhúzódása árán a bíróság” - hangsúlyozta a Kúria elnöke.

Darák Péter: komolyabb teher hárul az ügyvédekre

Darák Péter kiemelte, fontos, hogy a bizonyítás megfelelően tükröződjön az ítéletben is. Ezt a világos pervezetést segíti az, hogy az új polgári perrendtartás a perkoncentráció elvét követi. Ez azt jelenti, hogy elkülöníti egymástól a perfelvétel és az érdemi tárgyalás szakaszát, így világosabb lesz, hogy melyik részben történt. A bíró dolga lesz elmagyarázni az ügyfeleknek, hogy a perfelvételnél ki kell teríteni a kártyákat, de a

legkomolyabb teher az ügyvédekre hárul

– fűzte hozzá a Kúria elnöke.

„Eddig jó néhányan megvárták, hogy a per során alakuljanak ki a jogvita keretei. Ezt a jövőben, az új polgári perrendtartás alapján már remélhetőleg nem lehet megtenni, sokkal komolyabb ügyvédi előkészítést igényelnek a jogviták. Az ügyvédnek már a perindítás előtt gondolatban végig kell játszania az egész folyamatot és ennek alapján el kell döntenie, van-e értelme a perindításnak.”

A Kúria elnöke hozzátette, Magyarországon a jogviták nagy része a perekben alakul ki, az angolszász hagyományú országokban az ügyvédek minden lehetőséget számba véve döntenek az indítás mellett vagy ellen.

„A van-e ügyem vagy nincs?”

kérdést a magyar ügyvédek sokszor elfelejtik feltenni maguknak – hangsúlyozta Darák Péter

Kapcsolódó hang

Darák Péter: komolyabb teher hárul az ügyvédekre
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018