eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Májusig mehet lassabban a 2-es metró

Az eredeti utasítás szerint májusig közlekednek lassabban a szerelvények a 2-es metrón, ezt az időpontot a folyamatban lévő vizsgálat lezárása befolyásolhatja - tudta meg az InfoRádió a Metróért Egyesület elnökétől.

A december elején a Pillangó utcánál  történt metróbaleset után sebességkorlátozást vezettek be a vonalon, emiatt lassabban közlekednek a szerelvények. Az Örs vezér tere és a Stadionok között út nagyjából 10 percig tart. 

„A metróvezetőknek május 1-jéig szóló rendelkezést adtak ki, de úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan tág határidő, amin belül remélhetőleg ez a probléma megoldódik”

- közölte Bíró Endre.

Kifejtette: ha a balesetnek minden okát és következményét feltárták, és a vizsgálatot lezárták, intézkedéseket vagy intézkedéssorozatot kell meghozni. Ezek az intézkedések vonhatják maguk után azt, hogy megszűnik a sebességkorlátozás.

Az egyesület elnöke közölte: a vizsgálatnak azt kell tisztáznia, hogy a jármű és a folyamatos vonatbefolyásoló berendezés közül melyik volt az, amelyik nem biztosította azt, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

Hozzátette: az előfordulhatott, hogy ez a két berendezés nem kooperál egymással megfelelően.

„Tehát lehet arra gondolni, hogy a jármű fékrendszere egy csúszós pályán nem hozza azt a fékutat, ami elvárható lenne. Ha pedig elfogadom azt, hogy ez a jármű ezt a nagyon hosszú fékutat tudja biztosítani, akkor viszont ehhez nem megfelelően van beszabályozva a folyamatos vonatbefolyásoló berendezés” - fejtette ki a Metróért Egyesület elnöke.

„Ennek a két rendszernek az összehangolását meg kell oldani” - mondta Bíró Endre.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek egyelőre feltételezések.

A Metróért Egyesület elnöke közölte: a vizsgálat az ismereteik szerint 30 napon belül lezárul.

„A vizsgálat két szálon folyik: elsősorban a Közlekedésbiztonsági Szervezetnél, illetve vele partnerként a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztálya is vizsgálatot folytat” - emlékeztetett Bíró Endre.

A korlátozással kapcsolatban Bíró Endre elmondta:

reggel és a délutáni csúcsforgalomban a menetidő körülbelül 6-8 perccel hosszabbodik meg a Déli pályaudvar és az Örs vezér tér között. A 18 perc helyett 25 perc körüli a menetidő.

Bíró Endre elmondta: jelenleg járműhiány van a 2-es vonalon, mivel a két balesetet szenvedett jármű nem közlekedik, illetve volt két másik szerelvény, amelyek tartós meghibásodás miatt nem volt forgalomképes.

„Hosszú ideig éppen a fékrendszeri problémák miatt nem kapta meg a jármű a típusengedélyt. Ám akkor nem csúszásvédelmi problémát észlelt a Nemzeti Közlekedési Hatóság” - emlékeztetett a Metróért Egyesület elnöke.

Bíró Endre kifejtette: nagyon röviden leegyszerűsítve az volt a probléma, hogy egy metrónál két egymástól teljesen független fékrendszernek kell működnie. Ezért egy olyan szoftverváltoztatás történt, amit a közlekedési hatóság elfogadott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×