eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Általános sztrájk bénítja meg Görögországot

Egynapos általános sztrájk bénítja meg Görögországot csütörtökön.

A legnagyobb szakszervezetek a tervezett adóemelések és költségvetési kiadáscsökkentések ellen tiltakoznak. A munkabeszüntetés a magánszektort és a közszférát egyaránt érinti.

A görög tengerészek még hétfőn úgy döntöttek, hogy a kedden lejáró négynapos sztrájkjukat további két nappal meghosszabbítják, így csütörtök estig szünetel a komp- és személyhajó-forgalom a görög szigetek és a szárazföld között.

A tengerészek lépését a kormánynak az a javaslata váltotta ki, amely eltörölné a hajókon szolgálók jelenlegi adókedvezményeit.

A görög sajtó dolgozói szerdán tették le a munkát, emiatt aznap nem sugároztak híreket a tévék és a rádiók, nem frissültek az internetes híroldalak, csütörtökön pedig nem jelennek meg a napilapok.

Az újságírók a nyugdíjrendszert is érintő megszorító intézkedések ellen tiltakoztak.

A médiában dolgozók azért egy nappal korábban tiltakoztak, hogy tudósítani tudjanak a csütörtöki általános sztrájk eseményeiről.

A görögországi médiaszektort érzékenyen érintette az ország súlyos pénzügyi válsága, illetve az újságok példányszámainak, valamint a sajtóban megjelenő hirdetések mennyiségének radikális visszaesése. Gyakran előfordul, hogy a görög újságírók bérét több hónapos csúszással fizetik ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×