eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Polt Péter: egyre kifinomultabb módszerekkel élnek a bűnözők

Csökkent a bűncselekmények száma - mondta a legfőbb ügyész az Országgyűlés plenáris ülésén. Polt Péter a vádhatóság 2015-ös tevékenységéről szóló beszámoló vitáján vett részt.

2015-ben 15 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, és ez az ügyészség sikere is - mondta expozéjában Polt Péter.

"Ki kell emelni külön a lopások számának csökkenését, az emberölések számának csökkenését, az okirattal kapcsolatos bűncselekmények számának csökkenését, vagy a szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése számának csökkenését, azért is, mert ezekben a kategóriákban az átlagot meghaladó módon csökkent az elkövetések száma" - mutatott rá a legfőbb ügyész. 

Az embercsempészettel kapcsolatos ügyek és a gazdasági bűncselekmények száma viszont nőtt. Sok elkövető már kifinomult módszereket alkalmaz, ami megnehezíti a felderítést - tette hozzá a legfőbb ügyész.

"E bűncselekmények felderítését a határon átnyúló bűnözés is nehezíti. Az ügyészi szervezet az uniós bűnügyi együttműködés segítségével tudja ezeket a cselekményeket kezelni. Nagyon fontos a közös nyomozócsoportok felállítása, amelyek igen sikeresen működnek" - hangsúlyozta.

Polt Péter elmondta, hogy a bíróság az esetek 88 százalékában megalapozottnak tartotta az előzetes letartóztatásra vonatozó ügyészi indítványokat, vagyis közvetve magát a gyanút. A legfőbb ügyész szerint tavaly sikerült egyszerűsíteni és gyorsítani a büntetőeljárást.

"Ennek jegyében a vádemelési javaslattal érkezett ügyek közül 4633 terhelt ügyében közvetítői eljárásra utaltuk az ügyet. Éltünk a bírósági út elkerülésének további lehetőségeivel, a nyomozás megrovás alkalmazásával történt megszüntetésével, a vádemelés részbeni mellőzésével és elhalasztásával is" - ismertette.

Polt Péter rámutatott, hogy amikor csak lehet, elkobozzák a bűncselekménnyel szerzett javakat. A vádlottak és az elítéltek száma összességében csökkent, a bíróság elé állók 80 százaléka azonban még így is kapott valamilyen büntetést, sőt az életfogytiglannal sújtottak száma 27-ről 39-re nőtt.

Jelezte, hogy az ügyészség kiemelten kezeli a migrációval összefüggő ügyeket, a gyermekvédelmet és a webáruházak működését.

Az expozét a vezérszónoki felszólalások követték. A Fidesz és a KDNP szerint az ügyészség megfelelt a kihívásoknak, az MSZP szerint azonban a vádhatóság a diktatúra egyik pillére, és koncepciós eljárásokat folytat az ellenzékkel szemben. A Jobbik sem támogatja a beszámolót, mert szerinte az ügyészség nem lép fel hatékonyan a korrupció ellen. Ugyanezt mondta az LMP vezérszónoka is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×