eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Benyújtotta lemondását, de ügyvivőként marad az olasz miniszterelnök - a nap hírei

A vizsgálat szerint nem lépte túl a sebességkorlátozást a hétfői metróbalesetben érintett szerelvény. Az oktatási rendszert bírálta a legújabb PISA-felmérés eredménye miatt a két pedagógus szakszervezet.

Nem lépte túl a sebességkorlátozást az a metrószerelvény, amely hétfőn hátulról nekiütközött a Pillangó utcai megállóban várakozó vonatnak - közölte a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője. Bajkó Erika az InfoRádióban elmondta: a vizsgálóbizottság elemezés szerint az ütközésben szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása. A hatóság közleményéből kiderül, hogy az automatikus vészfékezés mellett a metróvezető is megtette a szükséges manővereket a vonat megállítására, de a szerelvény az álló kerekek miatt óránként 18-20 kilométeres sebességgel nekicsúszott a másiknak. A 2-es metróvonalon történt balesetben többen megsérültek.

Elutasította a Fővárosi Közgyűlés a 3-as metró felújításának elhúzódását, illetve a metróhálózat üzemzavarait vizsgáló bizottság felállítására vonatkozó ellenzéki előterjesztéseket. Tarlós István főpolgármester azt mondta: nincs összefüggés a három metróvonal problémái között.

Megépülhet a tervezett 120 méter magas toronyház a Kopaszi-gát mellett. A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége ennek érdekében módosította Budapest településszerkezeti tervét és rendezési szabályzatát. A fővárosi képviselők arról is határoztak, hogy januártól mentesülnek a helyi iparűzési adó fizetése alól a háziorvos és védőnő vállalkozók, ha éves adóalapjuk nem haladja meg a 20 millió forintot. A közgyűlés a főpolgármester javaslatára levette napirendjéről a taxirendelet módosítását. Tarlós István arra kérte a fuvarozókat, hogy válasszák meg maguk közül azokat a képviselőket, akikkel a főváros egyeztetni tud a szükséges változtatásokról.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a legújabb PISA-felmérés eredményei igazolják, hogy a nevelő és oktató munkának alapvetően a készség- és képességfejlesztésre kell irányulnia. A szervezet közleménye szerint amíg az iskolák szakmai önállóságát nem állítják helyre, a nevelő és oktató munka színvonala sem fog javulni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sem tartja meglepetésnek 2016-os PISA-jelentést, amely szerint romlott a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években. Mendrey László azt mondta: a jelentés alapján a 15 éves korosztály csaknem harmada funkcionális analfabéta. Palkovics László oktatási államtitkár úgy reagált, hogy egy 2015-ös mérés még nem mutatja ki egy két évvel korábban bevezetett új tanterv hatásait.

Az államháztartásért felelős államtitkár szerint jövőre is fennmaradnak a kedvező költségvetési folyamatok. Banai Péter Benő az M1-en a friss adatokat idézve hangsúlyozta: novemberben 2 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás, a tizenegy havi szufficit 59,3 milliárd forintra emelkedett. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a többlet legfőbb oka, hogy a költségvetés most számolhatta el az aszfaltügy átutalásait, miután a magyar kormány és az Európai Bizottság között megszületett az erre vonatkozó megegyezés.

A jakartai magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne az indonéziai földrengésnek. Németh-Pach Judit az M1-en arról számolt be: a földrengés után kialakult kaotikus állapotok miatt, nem javasolt a térségbe utazni. Hozzátette: több szomszédos tartomány segítséget ajánlott az újjáépítésben, várhatóan napokon belül stabilizálják a helyzetet. A diplomata felhívta a figyelmet, hogy aki érdeklődni szeretne hozzátartozójáról az megteheti a nagykövetség központi számán, vagy a konzuli szolgálatnál. Szumátra szigetének északnyugati részét a Richter-skála szerint 6 és feles erősségű földrengés rázta meg, a halálos áldozatok száma 97-re emelkedett, és csaknem 300 ember megsérült.

Matteo Renzi olasz kormányfő este benyújtotta lemondását Sergio Mattarella köztársasági elnöknek. A miniszterelnök a hétvégén megrendezett alkotmányos népszavazás kudarca után azonnal bejelentette lemondását, de az államfő arra kérte, hogy a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig tartsa meg pozícióját. A büdzsét délután hagyta jóvá a római parlament. Sergio Mattarella most felkérte a Matteo Renzit, hogy ügyvivőként vezesse a kabinetet, amíg lefolytatják a konzultációkat az új kormány megalakításáról.

Menekültügyi szigorításokról határozott a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió. Ennek értelmében bővülhet a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetősége és csökkenhet az elutasított menedékkérők juttatása. A kongresszus egy kérdésben a párt vezetőivel szemben foglalt állást, a küldöttek úgy döntöttek, hogy a kettős állampolgárság ügyében vissza kell állítani az opciós kötelezettséget, vagyis a nem uniós vagy svájci bevándorlók Németországban született gyermekeinek választaniuk kell szüleiké és a német állampolgárság között. Angela Merkel pártelnök-kancellár helytelennek nevezte a döntést és kijelentette, hogy az opciós kötelezettség ügyében nem lesz változás.

Létrehozta az úgynevezett Európai Szolidaritási Testületet az Európai Bizottság. Navracsics Tibor ifjúságpolitikáért is felelős uniós biztos kijelentette: a szervezet feladata, hogy közösségeket hozzon létre, megerősítse a szociális befogadást és szolidaritást. A fiatalok a társadalmi hozzájárulás mellett tapasztalatokat szerezhetnek további karrierjükhöz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×