INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

kúria

elnök

darák péter

országgyűlés

beszámoló

Az ellenzék is elégedett a Kúria munkájával

InfoRádió

Az igazságot érvényre juttató ítélkezéshez megfelelő szervezeti kultúra kell - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén, a bírói testület 2015-ös tevékenységéről szóló országgyűlési beszámoló általános vitájában.

Az ítélkezés igazi tartalma a bűnösség és ártatlanság, a jogos igény és a jogtalanság kérdésének eldöntése - mondta expozéjában Darák Péter, aki a Nagy Imre-perben született ítéletet hozta fel negatív példaként.

"Az igazságszolgáltatásnak van egy olyan technikai-racionalitás oldala, amelynek szabályait látszólag betartva figyelmen kívül lehet hagyni az ítélkezés igazi tartalmát" - mutatott rá Darák Péter.

A Kúria elnöke szerint az igazságot érvényre jutó ítélkezéshez olyan szervezeti kultúrára van szükség, ami nagyobb figyelmet szentel a tartalmi kérdéseknek, mint a jogászi hivatás technikai racionalitásának.

"A Kúria elnökének személyes törekvése is, hogy olyan testületeket hozzon létre, amelyek segítenek egy, az igazságosság érvényre jutását támogató szervezeti kultúra kialakításában" - húzta alá.

Darák Péter beszámolt a Kúria önkormányzati tanácsának 2015-ös tevékenységéről. Elmondta, hogy az ügyek a legtöbb esetben bírói kezdeményezésre érkeztek a testülethez. A jogalkotói hatalom korlátait állapították meg, amikor egy önkormányzat egy meghatározott társadalmi csoportot a település elhagyására kívánt rábírni. Törvénysértőnek ítélték, hogy egy önkormányzat a közösségi együttélés szabályait sértő magatartásnak minősített egy választási plakátot, és azt is, hogy egy másik helyhatóság szankcióval fenyegette meg a közterületen közhasználatú létesítményt beszennyezőket, azok ugyanis szabálysértést követnek el, a megbüntetésük tehát nem az önkormányzat dolga.

A Kúria jogegységgel összefüggő tevékenységéből kiemelte a hatályon kívül helyező végzések kúriai kontrolljának megteremtését, és emlékeztetett arra, hogy megállapították a tényleges életfogytiglan kiszabásának gyakorlati ismérveit.

Az expozét a vezérszónoki felszólalások követték. Ezek alapján a Kúria munkájával nemcsak a kormányoldal, hanem az ellenzék is elégedett. A fideszes Répássy Róbert javaslatot tett arra, hogy készüljenek olyan elemzések, amelyeknek köszönhetően az emberek megértik, hogy a másodfokú bíróság miért hoz ellenkező ítéletet, mint az elsőfokú.

Kapcsolódó hang

Az ellenzék is elégedett a Kúria munkájával
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018