INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

tél

hideg

szociális rendszer

magyar máltai szeretetszolgálat

hajléktalan

hajléktalan-ellátás

Jön a hideg, veszélyben a hajléktalanok

Infostart

Jön a hideg, figyeljenek a hajléktalanokra és a lakásban élő egyedülállókra – kéri a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

„Arra kérnénk az utcán járó embereket, hogy próbáljanak egy kicsit jobban figyelni a körülöttük élő emberekre. Ha az utcán megyünk, vegyük észre azt, aki nem az időjárásnak megfelelően van felöltözve, egy padon ücsörög vagy fekszik, nem is mozdul nagyon. Merjünk odalépni hozzá, próbáljunk meg szóba elegyedni vele, és megbizonyosodni arról, hogy nincs olyan állapotban, ami az életét veszélyeztetheti” - tanácsolta Morva Emília, a karitatív szervezet budapesti vezetője.

Hozzátette: ha a megszólított ember elutasítja a segítségünket, ne sértődjünk meg, ne gondoljuk azt, hogy ez a harag vagy ez az elutasítás személyesen minket érint. Gondoljunk arra, hogy ez az ember nagyon régóta nehéz helyzetben van, nem könnyű az élete, ezért morcosabb vagy mérgesebb a megszokottnál.

„Mindenképp fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az élete nincs közvetlen veszélyben. Ha úgy érezzük, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül nem tudunk onnan továbbmenni, akkor ellenkezésre ellenére is hívjunk segítséget” - mondta Morva Emília.

„Ha azt látjuk, hogy rossz az egészségi állapota, akkor a 112-es segélyhívót hívjuk. Ha azt látjuk, hogy egy nagyon erős szociális problémával van dolgunk – vagyis akivel találkoztunk, lakhatásra, meleg takaróra, ennivalóra lenne szüksége, és nagy szükség lenne arra, hogy bekerüljön valamilyen intézménybe –, akkor a diszpécserszolgálatot hívjuk. Ez Budapesten a 338-41-86, ahol biztosan alaposan ki fognak bennünket kérdezni, és el kell mondanunk, hogy mi a probléma” - mondta a szervezet budapesti vezetője.

Morva Emília felhívta a figyelmet arra is, hogy nyomatékosan oda kell figyelni ilyenkor a lakásban élő idősekre is, hiszen ők is nagyon veszélyeztetettek.

„Ezért próbáljanak egy kicsit a szomszédaikra és a település szélén élő emberekre is odafigyelni. Nézzék meg, hogy füstölnek-e a kémények, vagy napközben nem ég-e a villany, amikor világos van. Ez utóbbi ugyanis azt jelezheti, hogy ha valaki azt nem kapcsolta le, nagy baj is történhetett” - figyelmeztetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője.

Kapcsolódó hang

Jön a hideg, veszélyben a hajléktalanok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018