eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ingyenútlevél a nyugdíjasoknak?

Megszűnhet több, a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó illeték és díj jövő márciustól, például ingyenessé válhat a nyugdíjasok számára az útlevél.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég a parlament honlapjára felkerült tervezete értelmében – amennyiben az Országgyűlés rábólint az előterjesztésre – jövő márciustól teljes körűen illetékmentessé válik az anyakönyvi kivonat- és a lakáscélú állami támogatás igényléséhez szükséges egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentum kiállítása; a közműpótló talajvízkút létesítésének vagy módosításának engedélyezése; továbbá a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról.

Emellett illetékmentes lehet a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság cégbírósági bejegyzése.

Ingyenessé válhat az értesítési cím változásának bejelentése, sőt, a Magyarország területén kívül élő állampolgárok számára is illetékmentes lehet a nyilvántartásba vétel, valamint megszűnhet a szállásadói nyilatkozattal kapcsolatos illeték.

A kiskorúak ügyeinek intézését könnyítheti meg, hogy a 18. életévüket be nem töltött személyek mentesülnének az általános tételű közigazgatási eljárási illeték megfizetése alól. Emellett illetékmentessé válhat a 65. életévét betöltött személyek magánútlevele.

Az építésügyi hatósághoz tartozó bizonyítványok kiadásának 3000 forintra csökkenhet az illetéke, az ingatlanügyek intézését megkönnyítendő pedig az állampolgárok évente két alkalommal mentesülnének az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezésért ma fizetendő igazgatási szolgáltatási díj alól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×