eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Így válunk ilyenkor áldozattá

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság is figyelmeztet, hogy az ünnepi vásárlás közben ne váljunk bűncselekmény áldozatává.

A hajdú-bihari rendőrök és a társszervek munkatársai az adventi időszakban figyelmezteti az ünnepre készülőket:

Mivel az a rendőrség tapasztalata, hogy az ünnepi bevásárlás forgatagában hajlamosabbak vagyunk megfeledkezni értékeinkről, ezért a rendőrök a bevásárlóközpontok, nagyáruházak, piacok környékén, valamint a tömegközlekedési eszközökön fokozott közterületi jelenléttel kívánják elérni, hogy minél kevesebben váljanak bűncselekmények áldozatává.

A megelőzés érdekében a rendőrök a belvárosban ellenőrizték az ott parkoló gépjárműveket, amelyek szélvédőjén a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiadványát is elhelyezték. Ezzel hívták fel a sofőrök figyelmét arra, hogy az autó utasterében hagyott értékkel potenciális áldozattá válhatnak. Az elkövetőknek ugyanis csak pillanatok kellenek ahhoz, hogy a gépkocsi ablakát betörjék, majd villámgyorsan távozzanak a járműben hagyott értéktárgyakkal. A bűncselekményt ugyan jelzi a riasztó, de azt megelőzni nem tudja.

Kérik, hogy a biztonságos ünnepi készülődéshez fogadják meg a rendőrség alábbi tanácsait, hisz a bűncselekmények megelőzéséért együtt tehetünk a legtöbbet.

Védekezés a zseblopások ellen

  • Nagy tömegben csomagját, táskáját tartsa zárva, gyakran ellenőrizze, és testéhez szorítva fogja. Csak annyi pénzt tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.
  • Okmányait, pénztárcáját, bankkártyáját ruházata belső zsebében vagy táskája belső zsebében helyezze el, lehetőleg több helyre elosztva. A bankkártyát és a PIN kódot soha ne tegye egymás mellé.
  • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba.
  • A bankautomaták használata előtt ellenőrizze a kártyabefogadó nyílás sértetlenségét, illetve a készpénzkiadó nyílás torlaszmentességét.
  • Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát környezetében, azonnal ellenőrizze értékeit.
  • Ha tetten éri a zsebtolvajt hangosan kérje a közelben lévők segítségét, és értesítse a rendőrséget!
  • Ha zsebtolvaj áldozata lett, haladéktalanul tegyen feljelentést. Az elkövetőről adott pontos személyleírás nagymértékben segítheti a rendőrség munkáját.
  • Ha ellopták bankkártyáját, mobiltelefonját, azokat még a feljelentés előtt tiltassa le. Ha a lakáskulcsot is elvitték, akkor cseréltesse le a zárakat.

Gépjárműfeltörések megelőzése

  • Ne hagyjon táskát, csomagot, mobiltelefont, műszaki cikket, iratokat, pénzt, bankkártyát, a jármű okmányait az utastérben, de a kesztyűtartóban sem. Még üres táskát sem, hisz a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi ezt észre. Kiszálláskor mindig zárja be a kocsiajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak párpercre távolodik el járművétől.

Online vásárlás

  • A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzata kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciók). A webáruházban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint az egyéb üzletekben vásárolt árucikkekre. Érdemes olyan webáruházat választani, ahol már a weboldalon feltüntetik a visszavásárlási garanciát. Bankkártyával történő fizetés estén olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába.
  • Óvakodjon az olyan weboldalaktól, melyek nevében elírás, vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezen oldalakat tekintse megbízhatatlannak. Legyen óvatos a személyes adatai megadásánál is, különösen, amelyek a bankkártyája adataira vonatkoznak. Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezelje az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják termékeiket, esetleg nem valódi címmel, telephellyel vagy telefonszámmal regisztráltak. Vételárat soha ne küldjön előre!
  • Forrás: police.hu
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×