eur:
388.48
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rétvári: Castro vérben tocsogó diktátor volt

A nők elleni erőszak, Fidel Castro halála és a minimálbér emelése is szóba került a parlament napirend előtti felszólalásai között.

Az LMP-s Szél Bernadett rámutatott, hogy Magyarország továbbra sem ratifikálta az ENSZ nők elleni és családon belüli erőszakkal szembeni isztambuli egyezményét, amiből a képviselő arra következtetett, hogy a kormány nem akar annyit tenni az ügy érdekében, mint amire az egyezmény kötelezné.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány számára az erőszak minden formája elfogadhatatlan és emlékeztette az ellenzéki képviselőt, hogy az Orbán-kormány tette önálló büntetőjogi tényállássá a kapcsolaton belüli erőszakot. Emellett aláhúzta, hogy az isztambuli egyezmény ratifikációját megelőző folyamat még nem zárult le.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a Fidel Castro halála utáni, elsősorban baloldali nyilatkozatokat kritizálva úgy látta, hogy nem demokrata az, aki az egykori diktátort élteti. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára rámutatott, hogy a Castro-rendszer csaknem 100 ezer ember haláláért felelős, majd aláhúzta: Fidel Castro nem hős, hanem vérben tocsogó diktátor volt.

Czomba Sándor a fidesz részéről úgy vélte, hogy a minimálbér emeléséről szóló megállapodással a kormány az életszínvonal emeléséhez járult hozzá, mire Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára maga is egyetértett a képviselő álláspontjával, majd hozzátette: a bérnövekmény többletkeresletet generál és erősíti a gazdaság dinamizmusát.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője Tarsoly Csaba korábbi Quaestor-vezér múlt heti nyilatkozatára hivatkozva támadta a kormányt, állítva, hogy a Külügyminisztérium korábban hazudott Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberrel kapcsolatban, majd a letelepedési kötvények árusításának leállítását sürgette.

Dömötör Csaba válaszában úgy látta, hogy a Tarsoly-interjú egy kétségbeesett ember kétségbeesett próbálkozása, ami nem komolyan vehető. Az államtitkár szerint a Jobbik azzal, hogy nem támogatta a betelepítési kvóta elleni alaptörvény-módosítást, Brüsszel oldalára állt, most pedig keresi a kifogásokat.

A szocialista Szakács László úgy látta, hogy míg a kormánypártok saját klientúrájukat építik, Magyarország versenyképessége brutálisan csökken. Mindezt a politikus szégyennek nevezte és követelte, hogy a nettó minimálbér legyen 100 ezer forint, a nyugdíjakat pedig emeljék 3 százalékkal.

Dömötör Csaba válaszában önmagában jónak nevezte a szocialista javaslatokat, ám hangsúlyozta, hogy korábban az MSZP-s kormányok pont ezek ellenkezőjét tették. Eztán az államtitkár a múlt heti béremelési megállapodással érvelt a kormány sikerei mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×