INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

magyar nemzet

világgazdaság

magyar idők

Megszűnhet Magyarországon a gyermekgyógyászati alapellátás - lapszemle

InfoRádió

A Magyar Nemzet arról ír, hogy tíz éven belül megszűnhet az ország nagy részében a gyermekgyógyászati alapellátás, mert lassan nem lesz, aki az idős házi gyermekorvosok praxisát átvegye.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: továbbra is vizsgálódik a Belügyminisztérium abban a török kérésben, hogy a Magyarországon működő Fethullah Gülen hitszónokhoz köthető szervezeteket számolják fel. Törökország konkrét listát adott a nyári puccskísérletben szerintük érintett Gülenhez köthető intézményekről, ám a magyar hatóságok eddig nem találtak olyan körülményt, ami igazolná a törökök jegyzékében foglalt értékelést.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy tíz éven belül megszűnhet az ország nagy részében a gyermekgyógyászati alapellátás, mert lassan nem lesz, aki az idős házi gyermekorvosok praxisát átvegye. A Házi gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a lapnak elmondta: az elmúlt 7-8 évben legalább száz praxis szűnt meg, az orvosok közel fele pedig elmúlt hatvan éves.

Az agrárszektor.hu összeállításából kiderül: egy úgynevezett örökzöld, vagyis a méregzöld színét a korábbinál sokkal tovább megtartó paprikafajtát nemesítettek kutatók. Az Overgreen névre keresztelt új fajta örökzöld jellegét a benne található sokkal több klorofilnek köszönheti. A portál hangsúlyozza: az új fajt hagyományos nemesítési módszerekkel hozták létre.

A Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy nyilatkozott: korszakhatárhoz érkezett Magyarország, lezárult az alacsony munkabérek időszaka. A tárcavezető szerint a szakszervezetekkel és a munkaadókkal megkötött többéves bérmegállapodásban szereplő jelentős köztehercsökkentés sem az egészségügyi, sem a nyugdíjkasszát nem ingatja meg. A miniszter hozzátette: a bérek számottevő emelése miatt a tervbe vetthez képest nagyobb mértékben nőhetnek jövőre a nyugdíjak – erről szerdán dönthet a kormány.

A Magyar Idők összeállításából kiderül: bár mindenkinek jobb lenne, Magyarországon mégis a lehetségesnél és szükségesnél lassabban terjed az egynapos sebészeti ellátás, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma most egy 80 milliárd forintos uniós támogatással igyekszik erre ösztönözni az intézményeket.

A Nemzeti Sport Huszti Szabolccsal készített interjút, aki a hétvégén góllal és gólpasszal segítette csapatát győzelemre a Bundesligában a Borussia Dortmund ellen, ám akit ennek ellenére is nehéz mikrofonvégre kapni, a közösségi oldalakat is kerüli, a frankfurti újságírókat is faképnél hagyta, mert úgy gondolja: az ő életében már nem oszt, nem szoroz hány cikk jelenik meg róla.

A Világgazdaság Kovács Árpáddal, a Költségvetési Tanács elnökével készített interjút, aki szerint elérhető ugyan a nullás költségvetés, de annak előnytelen hatása is lenne a GDP alakulására. Úgy fogalmaz: Magyarország a következő években megtarthatja a régióban elfoglalt gazdasági pozícióját, de a nyugati bérekről ábrándozni sem érdemes.

A Magyar Idők arról ír, hogy bár elöregedőben van a molnár szakma Magyarországon, képzés évek óta nem folyik, így a lap szerint félő, hogy néhány éven belül munkaerő nélkül maradnak a malomipari vállalkozások. A Gabonaszövetség szerint nem az iskolaszintű képzés, hanem a felnőtt szakmunkások átképzése jelentené a megoldást a problémára.

A Portfolio összeállításából kiderül: a német Daimler 10 milliárd eurót fordítana elektromos autók fejlesztésére. A cég 2025-ig tíz elektromos autó típust dobna piacra, amelyek között olyan is lesz, amely 700 kilométert tesz meg egyetlen feltöltéssel.

A Napi.hu cikke szerint a Lidl Lengyelországban bevezette a mobiltelefonos fizetést. A vásárlók ehhez letölthetnek egy alkalmazást a telefonjukra, amelyhez hozzárendelnek egy hitelkártyát vagy bármilyen terhelhető számlát. Az üzletben a mobiltelefon így már az érintős bankkártyákhoz hasonlóan működhet tovább.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018