eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megemlékezések a 60. évfordulón – a nap hírei

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 60. évfordulóján. Az Európai Bizottság szerint sérti az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat a magyarországi reklámadó. Fedezet nélkül nem kezdődik el a 3-as metrófelújítás - jelentette ki a főpolgármester.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc alapjaiban rengette meg a szovjet hatalom megdönthetetlenségének hitét - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Vargha Tamás a Rákoskeresztúri új köztemető 300-as parcellájánál tartott megemlékezésen azt mondta: a forradalmárok segítség nélkül harcoltak az árulás és a zsarnokság ellen. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 60. évfordulójáról országszerte megemlékeztek. A kormány 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá november 4-ét.

Az Európai Bizottság szerint sérti az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat a magyarországi reklámadó. A testület azt kifogásolta, hogy nem kell reklámadót fizetniük a 100 milliós bevételt el nem érő vállalkozásoknak, ezért határozatban kötelezte Magyarországot a szerinte indokolatlan megkülönböztetés megszüntetésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium az uniós joggal ellentétesnek tartja a bizottság döntését. A Magyar Reklámszövetség továbbra is úgy véli: a közteher nemcsak az iparágra, hanem az egész gazdaságra káros.

Fedezet nélkül nem kezdődik el a 3-as metrófelújítás - jelentette ki a főpolgármester. Tarlós István hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a beruházás nem maradhat el. Hozzátette: a rekonstrukció idején szükséges buszokhoz további forrásokra van szükség. A városvezető közölte: a felújításra érkezett ajánlatok messze túllépik a 137 és fél milliárd forintos limitet. Hozzátette: ha az alagút és a kiegészítő berendezések felújítására reális ajánlatok érkeznek, akkor reményei szerint tavasszal megkezdődhetnek a munkálatok.

Rövid távon 0,1, hosszú távon pedig 0,3 százalékkal növelheti a GDP-t a zalaegerszegi járműipari tesztpálya beruházás – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a tesztpálya megépítéséről szóló megállapodás aláírása után hangsúlyozta: a beruházás megerősíti Magyarország hosszú távú kutatás-fejlesztési-innovációs versenyképességét és járműipari pozícióját, növeli a működőtőke-beáramlást és segíti a vállalati-felsőoktatási együttműködést.

Közösen tekinti át az egészségügyi államtitkárság az érdekképviseletekkel azt, hogy a bérfejlesztés végrehajtásakor bármely munkavállalót ért-e hátrány. Az államtitkárság erről a témáról is tárgyalt az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével. A tájékoztatás szerint a felek megegyeztek arról, hogy még az idén aláírják a megállapodást a gazdasági-, műszaki- és háttérszolgáltatást nyújtó dolgozók munka- és pihenőidejéről, valamint munkabéréről.

A nyitottság és a mobilitás szerepének jelentőségét hangsúlyozta az Európa jövője szempontjából az Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Navracsics Tibor egy pécsi konferencián azt mondta: az Európai Bizottság arra ösztönzi a tagállamok oktatási rendszereit, hogy a szakmai jártasság kialakítása mellett bővítsék az állampolgári ismereteket és erősítsék a vállalkozói készségeket.

Új fejezet megnyitását sürgeti a magyar víztudományi kutatásban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Lovász László az akadémia nemzeti víztudományi programjának első eredményeiről beszámoló konferencia megnyitóján beszélt erről. Az MTA elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízügyi kutatások eredményeinek közvetlen társadalmi jelentősége van.

Megkezdődött a határvadászok képzése 570 jelentkező részvételével. A szakképesítést megszerzők jövő májusban állhatnak munkába - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A kormány augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak bővítéséről 3 ezer emberrel. Eddig több mint 2.100-an nyújtottak be pályázatot a képzésre.

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Mol-csoport harmadik negyedéves eredménye - közölte a magyar olajkonszern a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Elemzők 156,8 milliárd forint negyedéves eredményre számítottak, a Mol-csoport viszont 164,5 milliárd forintot ért el a harmadik negyedévben.

Hatályba lépett a Párizsi klímaegyezmény. A tavaly decemberben elfogadott megállapodás értelmében 195 ország kötelezettséget vállalt arra, hogy az iparosodás előtti mértékhez képest 2 Celsius-fok alatt tartja felmelegedését és további másfél fokos csökkentést próbál elérni.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×