eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

November 4-e súlyosabb hatású, mint október 23-a

Nemzetközi hatását tekintve november 4-e meghatározóbb dátum október 23-nál is - véli a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke. Földváryné Kiss Réka az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a magyarországi szovjet intervenció még sok nyugaton élő baloldali értelmiségit is a rendszer ellen hangolt. A magyar forradalom sorsa azonban már október végén eldőlt Moszkvában - hangsúlyozta a kutató.

„Október 23-a egy közös, egyetemes szabadságkód. Először fordult elő a kelet-európai szovjet blokk történetében, hogy egy nép ennyire markánsan szembefordul a szovjet rezsimmel. Előtte is voltak kísérletek, de az, hogy egy társadalom fegyverrel fordult szembe, először fordult elő, és óriási sokkot okozott a Szovjetuniónak” - mondta Földváryné Kiss Réka.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke hozzátette, már akkor is a tömegmédia korában élt az európai társadalom, ezek a képsorok mindenhova eljutottak, nem csak a magyaroknak lett a szabadság szimbóluma. November 4-e pedig ennek az ellentettje: azt mutatta meg, hogy a szovjet diktatúra csak fegyveres erőszakkal tudta kezelni a válságot.

„Hatását tekintve november 4-e súlyosabb volt, mint október 23-a. Ha csak arra gondolunk, hogy a nyugati baloldali értelmiséget, ami nagyon szimpatizált a Szovjetunióval, köztük Albert Camus-t és Jean-Paul Sartre-ot, igazából a november 4-i hatvanezres szovjet katonai jelenlét és támadás rendítette meg” - jegyezte meg Földváryné Kiss Réka.

A forradalom és a szabadságharc sorsa igazából a Kremlben dőlt el, leginkább Moszkva birodalmi érdeke és presztízse motiválta – mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke.

„Nem hagyták, hogy a kelet-európai érdekzónából kiessen egy állam. Ennek voltak geopolitikai indokai, de legalább szovjet birodalmi presztízsérdekek domináltak. Ennek a következménye volt a november 4-i fegyveres támadás” - mondta Földváryné Kiss Réka.

Olyan óriási túlerővel kellett szembenézniük, hogy nyilvánvaló volt, kilátástalan a küzdelem – fűzte hozzá a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke.

„Azt, hogy utána milyen lesz a politikai kibontakozás, novemberben, december elején nem lehetett látni, legalábbis a magyar szereplők nem láttak világosan” - tette hozzá Földváryné Kiss Réka.

A teljes beszélgetést pénteken este hat órakor az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×