eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Létrejöhetnek az egyetemi kórházak

Az Országgyűlés elfogadta az egyetemi kórházak létrehozását lehetővé tévő, kormánypárti képviselők által kezdeményezett törvényjavaslatot.

A kormánypárti és a jobbikos képviselők támogatták, a szocialisták és az LMP-sek azonban ellenezték az egyetemi kórházak létrehozását lehetővé tévő módosítást, amelyet korábban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője ismertetett.

"Ebben az a különlegesség, hogy egy olyan kórház, ami nem az állami, hanem az egyetemi egészségügyi rendszer keretében működik, tehát a fenntartója és a fenntartói jogokat az egyetem rektora gyakorolja. Ez kizárólag azoknál az egyetemeknél lehetséges, ahol orvosképzés folyik."

Kósa Lajos mindezt azzal magyarázta, hogy a kormány még vonzóbbá tenné a magyar orvosképzési rendszert a külföldi, fizetős hallgatók számára, a módosítás pedig új lehetőségeket biztosít az orvosi egyetemek számára.

"Ez ezen törvényi keretek között három vidéki orvosképző helyen tud működni, Pécsett, Szegeden és Debrecenben, a fővárosra vonatkozóan a törvény külön felhatalmazó-rendelkezést ad a kormányzatnak arra vonatkozóan, hogy egy külön kormányrendeletben szabályozza a törvénnyel összhangban azt, hogy milyen feltételekkel és körülmények fennállása esetén lehet a fővárosi ellátó-rendszer esetében ezt a lépést megtenni, itt ugye a Semmelweis Egyetemről van szó."

A törvény rögzítette azt is, hogy az egészségbiztosítási szerv által az egészségügyi szolgáltatás ellenértékeként biztosított összeg csak a finanszírozási szerződésben meghatározott feladatokra használható fel. Az alkalmazottak pedig a kettős feladat-ellátási kötelezettségük körében mind az egészségügyi minimumfeltételek, mind az oktatási akkreditáció szempontjából teljes értékű alkalmazottnak minősülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×