eur:
390.91
usd:
366.71
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gál J. Zoltán: kulturális központ lesz az új szerkesztőség épületében

Megmentették a Népszavát a megszűnéstől. Az új tulajdonosok összevonják a lapot a Vasárnapi Hírekkel, amely a Népszava hétvégi számaként jelenik majd meg. A szerkesztőség a 6. kerületi Jókai utcába, az MSZP volt székházába költözik. Azt ígérik, hogy a Népszava szellemisége és irányvonala változatlan marad. Az integrációért Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője felel, az InfoRádió a Millennium Intézet konferenciáján készített vele interjút.

A Népszava új tulajdonosa a XXI Century Invest nevű liechtensteini társaság, egy erre a vásárlásra létrejött projektcég. Mögötte külföldi magánszemélyek állnak, akik a nyilvánosság előtt egy közleményben is vállalták, hogy  fejlesztik a birtokukba került lapokat, a Népszavát és a Vasárnapi Híreket, valamint a Geomedia teljes portfólióját, benne Magyarország legnagyobb hetilapjával, a Szabad Földdel. Azt is vállalták, és ez ma nagyon fontos Magyarországon, hogy teljes mértékben megőrzik ezeknek a lapoknak a szellemiségét, távol tartják a politikai befolyástól a szerkesztőségi tartalmakat - mondta Gál J. Zoltán.

A Vasárnapi Hírek főszerkesztője hozzátette, a szerződésben is számos olyan garanciális elem van, ami alapján egy teljes mértékben megújult, egy teljesen új struktúrában készülő, olyan napi- és hetilap-kombinációt adnak az olvasóknak, amely egyrészt a Népszava szellemiségét is őrzi, másrészt kielégíti a Népszabadság – árván maradt – olvasóinak igényeit is.

Gál J. Zoltán hangsúlyozta: „rólam sok mindent lehet gondolni, de azt talán mégsem, hogy egy olyan történetbe belemennék és a kollégáimat belevinném, ami akár csak hasonlít arra, ami a Népszabadsággal történt. Erre garanciák vannak, semmi okom kételkedni abban, hogy ezek erősek. Az adásvételi folyamat keretében erről többször esett szó.”

Gál J. Zoltán elmondta, számítanak a Népszabadság újságíróira is.

„Nagyon nehéz helyzetben vannak, ami ma még tovább nehezedett, hiszen kijött a hír, hogy Mészáros Lőrinchez közeli cég lett a kiadó új tulajdonosa. Őket tulajdonképpen ez a kiadó fogságban tartja most már hosszú hetek óta. Az a kérdés, hogy mikor és hogyan tudnak ebből kiszabadulni. Ahogy ez megtörténik, le fogok velük ülni és szeretném, ha az a csapat, amelyik az elmúlt hónapokban igazi minőséget, lendületet tudott adni a Népszabadságnak, az a Népszava keretei között folytatná ezt a minőségi munkát” - hangsúlyozta a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációjának felelőse.

Hozzátette azonban, hogy nem tudnak mindenkit átvenni, a tulajdonos elvárása a gazdaságos, költséghatékony működés, ezért jóval kisebb lesz a szerkesztőség, mint a Népszabadságé volt.

„A Népszava munkatársaira is számítunk. Ezen keretek között kell a legoptimálisabb megoldást megtalálni, ami minden szempontból vállalható. A Népszabadsággal történtekből nagyon sok mindent kell tanulnunk, többek között azt is, hogy költséghatékonyan, gazdaságos módon kell tudni működtetni egy ilyen napilapot. Ennek egyik eleme, hogy a létező szinergiákat kihasználjuk, a párhuzamos működéseket megszüntetjük. Erre jött létre az a szakmai koncepció, amit az új tulajdonos is jóváhagyott, amelynek lényege a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrált szerkesztőségben történő működtetése. Ez azt jelenti, hogy a Vasárnapi Hírek megőrzi önálló címét, kvázi hatodik Népszavaként, hétvégi kiadásként, kibővült napilaptartalommal, egy átalakított Szép Szó melléklettel jelenik meg, amiből az ország legszínvonalasabb kulturális kiadványát szeretnénk csinálni” - árulta el Gál J. Zoltán.

Mindeközben a Népszava kívül és belül is átalakul, ezért valójában egy teljesen új termék; a régi címekkel, a régi szellemiséggel, de teljesen megújult változatban kerülhet az olvasók elé – jelezte a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációjának felelőse.

„Nagyon szeretném, hogy ez még idén megtörténjen, de rajtunk kívülálló okok is befolyásolják, például az, hogy mikor lehet a népszabadságos kollégákra érdemben számítani” - mondta Gál J. Zoltán.

A Vasárnapi Hírek a vasárnapi boltzár bevezetésétől szombaton jelent meg, és ez így is fog maradni. Gál J. Zoltán kiemelte, az olvasók és a példányszámadatok visszaigazolása alapján helyes döntésnek bizonyult.

„Ismét előkerült a vasárnapi boltzár ötlete, és ebben nem is nagyon van mozgásterünk. Ha ez egy napilap hétvégi kiadása, különösen fontos, hogy szombaton jelenjen meg, de olyan és annyi olvasnivalót adjon, ami kitart a vasárnap estig, sőt. Ilyen értelemben a cím nem zavaró, az olvasóink már hozzászoktak, és remélem, a jövőben is számíthatunk a bizalmukra” - hangsúlyozta a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációjának felelőse.

A lapcsalád közös értékesítési rendszerére vonatkozó kérdésre Gál J. Zoltán azt válaszolta, ezt is meg kell tanulni a Népszabadság esetéből és a Népszava nehéz helyzetéből, amelynek egyik oka az, hogy egylapos a kiadója.

„A volt Geomedia keretei között egy teljes kiadói háttérbázis áll rendelkezésre, amelyik mind a két újságot sőt még a Szabad Földet és a hozzá tartozó lapcsaládot is ki tudja szolgálni. Közös kiadó, közös működés, integrált szerkesztőség, új hely – minden megváltozik, egy nagy akció kellős közepén vagyunk” - mondta Gál J. Zoltán.

A Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációjának felelőse jelezte, a szerkesztőség új helyszíne a Jókai utcai, volt MSZP-székház, amelyet a Geomédia tulajdonosai már korábban megvették, és jelenleg folyik az átalakítása.

Egy igazi kultúrház lesz belőle. Abból, ahol az MSZP a választmányi üléseit és a rendezvényeit tartotta, egy befogadó színház lesz, amely teret ad a budapesti független színházaknak is. Lesz egy nyitott kávézó, sőt egy nyitott szellemi műhelyt szeretnénk. Oda költözik mindhárom szerkesztőség, azt szeretnénk, ha az egész – régi, szép Bauhaus – ház Budapest kulturális találkozóhelye lenne, amelyik megtelik művészettel, szellemmel, és annak a miliőnek, amit a Népszava-Vasárnapi Hírek köré szeretnénk teremteni, lenne a szimbóluma és találkozási tere” - fogalmazott Gál J. Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×