eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Albérletet kaphatnak a hajléktalanok

Kilencmilliárd forintot fordít a kormány hajléktalan-ellátásra, négymilliárd jut napi egy tál meleg ételre, 1,7 milliárd albérletbe költöztetésre – mondta az InfoRádiónak Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

„A reáljövedelmek emelkedése, a rezsicsökkentés vagy a devizaadósok megmentése mind hozzájárult ahhoz, hogy a lakhatási szegénység aránya csökkenjen. 2012-15 között felére esett azoknak az aránya, akik arra panaszkodtak, hogy nem tudják befűteni a lakást, és szintén a felére csökkent azoknak az aránya – 24-ről 12 százalékra –, akik azt mondják, hogy valamilyen díjhátralékuk van” - közölte Czibere Károly.

Az államtitkár elmondta: a szociális törvény szerint a családsegítők feladata az is, hogy a felnőttek számára működtessen egy jelzőrendszert, és ha valahol szociális probléma van, a családsegítőnek lépnie kell.

„A hajléktalanellátó-rendszer évente átlagosan 9500 embert segít, ezt a krízisidőszakban 1500-1600 férőhellyel bővítik. Ez körülbelül elegendő a téli krízisidőszakban is a hajléktalanná vált emberek segítésére” - tudatta Czibere Károly.

„Erre az ellátórendszerre 9 milliárd forintot fordít a kormány, amiből 360 millió forint a november 1-jétől induló krízisidőszak megnövekedett terheinek fedezésére szolgál” - mondta az államtitkár.

„A diszpécserszolgálatokat is támogatjuk, mert fontos, hogy időben befussanak a jelzések, ez életet menthet. Idén különösen nagy hangsúllyal támogattuk a hajléktalanügyben dolgozó munkatársak szupervízióját” - tette hozzá.

„Emellett a hajléktalanok számára 4 milliárd forintos keretösszegű ételcsomag-akció indul, ami azt jelenti, hogy több éven keresztül minden munkanapon egy-egy tál meleg ételt biztosítunk a számukra” - mondta az államtitkár.

Közölte: a szociális törvény lehetővé teszi, hogy 2017-től az eddig az intézményben felhasznált normatív finanszírozást átalakítsák a fenntartók, és abból a piacon lakást vásároljanak, illetve albérletet béreljenek hajléktalanok számára.

Ezt szolgálja az elmúlt hetekben meghirdetett 1,7 milliárdos uniós finanszírozású, Elsőként Lakhatást nevű program is, ami azt szolgálja, hogy nem, vagy nagyon rövid időre kényszerüljön egy hajléktalan intézménybe – tette hozzá.

„Mert ha már valaki tud önállóan élni, a lakhatást albérlet formájában biztosítjuk, és utána itt biztosítjuk a számára azokat a támogató jellegű szolgáltatásokat – például a foglalkoztatási esélyjavítás, a szociális munka –, amelyek segítésével nagyobb eredménnyel tud bekapcsolódni az életbe, a munkaerőpiacba” - folytatta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

„Reméljük, hogy több száz, esetleg több ezer hajléktalant vissza tudunk így vezetni az albérleten keresztül a munkaerőpiacra” - fogalmazott Czibere Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×