eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A saját buszok mellett döntött a főváros - a nap hírei

Hősi halottá nyilvánította és előléptette a bőnyi lövöldözésben reggel megölt rendőrt a belügyminiszter. Súlyos veszélyeztetésnek minősül a jövőben a gyermekvédelmi rendszertől való elzárkózás. Havi két szabad hétvégét biztosítana a kereskedelemben dolgozóknak a KDNP. A nap legfontosabb hírei október 26-án.

Elrendeli az őrizetbe vételét a rendőrség annak a férfinak, aki reggel fejbe lőtt egy rendőrt a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben. Papp Károly országos főkapitány az elhunyt rendőrről elmondta: a 46 éves őrnagy 25 évet töltött a rendőrség kötelékében legutóbb a készenléti rendőrségnél szolgált. A belügyminiszter rendőr alezredessé léptette elő és hősi halottá nyilvánította. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai illegális fegyverek miatt akartak házkutatást tartani a bőnyi házban, de nem jutottak be, mert az elkövető több lövést adott le a rendőrökre egy gépkarabéllyal. Orbán Viktor miniszterelnök és a parlamenti pártok együttérzésüket és részvétüket fejezték ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

Súlyos veszélyeztetésnek minősül a jövőben a gyermekvédelmi rendszertől való elzárkózás - közölte a témában benyújtott törvényjavaslat vitájában a fideszes Horváth László. A képviselő a javaslat ismertetésében elmondta: a jövőben az együtt nevelkedő gyermekek ügyét egy eljárásban kell kezelni, és ügyészi jóváhagyás nélkül is lehetséges lesz szülők elővezetése. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára bejelentette: gyakoribb lesz a gyermekek szűrése, amelyen kötelező lesz a megjelenés.

Saját buszokkal oldja meg a főváros a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítása miatti szerelvénypótlást - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A testület Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére változtatási tilalmat rendelt el a Római-part parti sávjára is. A közgyűlés kezdeményezte a hulladékgazdálkodási törvény módosítását, valamint döntött a kiemelt sportegyesületek támogatásáról.

A Fidesz, a KDNP és a Jobbik egyetért a hetedik alkotmánymódosítás szövegével, de a politikai kérdések fennmaradtak - közölte a Fidesz frakcióvezetője.  Kósa Lajos a négypárti egyeztetés után az LMP álláspontjáról azt mondta: a párt később dönt arról, hogy a szöveg ismeretében támogatja-e az alkotmánymódosítást vagy sem. A Jobbikkal kapcsolatban közölte: a párt továbbra is fenntartotta azt a véleményét, hogy ki kell vezetni a letelepedési kötvényt.

Az emlékezés fontosságáról beszélt az emberi erőforrások minisztere Mosonmagyaróváron, az 1956-os sortűz áldozatainak emlékére rendezett ünnepségen. Balog Zoltán elmondta: a kormányülésen döntés született arról, hogy a politikai rehabilitációs nyugdíjkiegészítés két év alatt két lépcsőben a kétszeresére nő.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Uniónak meg kell kötnie a kereskedelmi megállapodásokat a latin-amerikai és karibi országokkal ahhoz, hogy érvényesíteni lehessen a magyar cégek érdekeit a térségben. Szijjártó Péter a Dominikai Köztársaság fővárosában az Unió, valamint a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége külügyminisztereinek első találkozója után hangsúlyozta: már most komoly igény mutatkozik a magyar vízgazdálkodási és városüzemeltetési technológiák iránt, illetve az informatikai fejlesztésekre és a kifejezetten prémium kategóriájú magyar élelmiszerekre.

Havi két szabad hétvégét biztosítana a kereskedelemben dolgozóknak a KDNP - mondta el a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos hozzátette: a javaslat kidolgozása már folyamatban van. Ezentúl vissza kell állítani a kereskedelmi dolgozók 50 százalékos bérpótlékára vonatkozó szabályozást is. Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az Inforádióban azt mondta: minden valószínűség szerint lenne olyan üzlet, amelyik inkább ki sem nyitna, még szombat délelőtt sem.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka azt ígéri: a kormány férőhely-bővítési programjának köszönhetően 2018-ra korszerű és modern büntetés-végrehajtási rendszer működik majd Magyarországon. Csóti András elmondta: 100 milliárd forintból kilenc új börtön megépítéséről született döntés, 2018-ig összesen hatezerrel nő az elhelyezhető elítéltek száma.

A Tárki kutatása szerint tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége az előző negyedévben. A közvélemény-kutató legfrissebb eredményei szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága július és október között 30 százalékról 32 százalékra emelkedett. Eközben a Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül 14 százalékról 10 százalékra mérséklődött. A szocialista párt tábora alig változott: a júliusi 8 százalék után októberben 9 százalékon áll. A kisebb ellenzéki pártok népszerűsége is megegyezik a korábbival: a Demokratikus Koalíció 4, az LMP 2, az Együtt 1 százalékon áll, a Párbeszéd tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot.

Felmentette a Szegedi Ítélőtábla a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját és a cég egykori értékesítési igazgatóját a Sukoró-ügy másodfokú tárgyalásán. A táblabíróság az első fokon jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletében bűnösnek talált Tátrai Miklós és Császy Zsolt esetében bűncselekmény hiányában hozott felmentő ítéletet. Utóbbit a magánokirat-hamisítás vádja alól bizonyítottság hiányában mentette fel a testület. Az ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyben hagyva jogerősen felmentette Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát.

A hosszú hétvégéhez és az óraátállításhoz igazodik a vasúti forgalom. A tájékoztatás szerint a Mindenszentek ünnepnapját is magába foglaló hosszú hétvégén, október 30-án és 31-én a munkaszüneti napra, november elsején a vasárnapra, november 2-án a munkanapra érvényes menetrend szerint járnak a vonatok.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×