eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hepatitisz-fertőzés Gödöllőn!

Több, hepatitisz "A" vírus okozta megbetegedést is jeleztek múlt héten gödöllői oktatási intézményekből. Az Index azt írja, több iskolai is érintett, és 19 gyerekből 17 kórházba is került. A gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola diákjai közül kettő betegedett meg. Az intézményben múlt hét kedd óta folyamatosan fertőtlenítenek, újabb megbetegedést nem észleltek - tájékoztatta az InfoRádiót Varga Ildikó iskolaigazgató.

A gödöllői járási tisztifőorvos közlése szerint

Hétfőig tizenkilencen lettek rosszul A-típusú fertőző májgyulladás miatt a gödöllői és az aszódi járásban, közülük tizenhét embert kórházban ápolnak. Vörös József hozzátette, a fertőzés forrását még keresik.A Blikk keddi számában azt írta, hepatitisz-A típusú megbetegedés miatt több mint egy tucat gödöllői iskolás lett rosszul és került kórházba az elmúlt időszakban, többségük egy ismert helyi giroszosnál evett, a gyorsbüfét be is zárták.

A gödöllői járási tisztifőorvos tájékoztatása szerint október 18-án az Egyesített Szent István és Szent László Kórház értesítette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) arról, hogy nyolc beteget kezelnek A-típusú fertőző májgyulladással, közülük négyen a gödöllői, illetve az aszódi járásban élnek. A betegek zöme - a kikérdezésekor - egy bizonyos gödöllői vendéglátóegységben elfogyasztott ételre hivatkozott, ám utóbb kiderült, hogy a közismert, frekventált helyen lévő büfében "csak az nem eszik, aki nem jár arra" - idézte fel.

Vörös József az MTI érdeklődésére elmondta: az ÁNTSZ megvizsgálta az esetet, de egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy valóban az emlegetett büfében elfogyasztott étel okozta a bajt, így az egységet nem ők záratták be.

Hozzátette: az érintettek közül legalább öten még a környékén sem jártak a bulvárlap által emlegetett büfének, így valószínűleg területi esethalmozódásról van szó.

A Gödöllőről, Galgahévízről, Valkóról, Isaszegről és Domonyból kórházba került betegek között öt gödöllői általános iskolában tanuló gyerekek, illetve fiatal felnőttek is vannak. A tisztifőorvos a széklettel terjedő A-típusú fertőző májgyulladás jellegzetes tünetei között a gyakran magas lázat, a bágyadtságot, az émelygést, az étvágytalanságot, a hasi és ízületi fájdalmat, a hidegrázást és a sárgaságot említette. Közlése szerint az ÁNTSZ felkutatta a betegekkel a közelmúltban érintkezőket, akiknek megelőzésként védőoltást adtak, miközben tovább keresik a fertőző forrást.

Vörös József kiemelte, ennek a betegségnek a maximális lappangási ideje ötven nap, a beteg a lappangási idő végén vagy akár tünetmentesen is fertőzhet, ezért egyelőre korai a fertőzés lecsengéséről beszélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×