eur:
394.22
usd:
369.07
bux:
65632.01
2024. április 23. kedd Béla

Magyar rendőrök védik a szerb-bolgár határt

Húsz magyar rendőr indult el hétfő reggel Szerbiába a szerb-bolgár határ védelmére. Az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a külső schengeni határokat meg kell védeni, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket és erőforrásokat pedig össze kell hangolni.

Papp Károly hozzátette: Magyarország 2015 óta több országnak is nyújtott rendőri támogatást a határőrizetben, ezek közé tartozik Szerbia, Szlovénia, Macedónia, Bulgária és Görögország.

"Ma már természetessé vált, hogy a közép-európai és a balkáni országok egymást segítik a balkáni útvonal ellenőrzésében" - mondta a rendőr altábornagy, jelezve, hogy Magyarországon is folytatódik a nemzetközi együttműködés, például a személyszállító vonatok ellenőrzését magyar, német és osztrák rendőrök közösen végzik.

Magyarország külső schengeni határain - januártól október 23-ig - 18 028 illegális határátlépőt fogtak el. A bevándorlók 97 százaléka a magyar-szerb határon érkezett, ugyanekkora részük a Görögországban vagy Bulgáriában lépett be az Európai Unió területére.

"A fentiek alapján érzékelhető, hogy a migrációs nyomás továbbra is folyamatos" - fogalmazott az országos rendőrfőkapitány.

Hozzátette, hogy a hétvégén 393 migráns kísérelt meg illegálisan bejutni Magyarországra. Eddig 227 büntetőeljárást indítottak embercsempészet miatt és jelenleg nyolc embercsempész bűnszervezet ellen folyik nyomozás.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×