eur:
389.28
usd:
362.97
bux:
67961.43
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Akiknek a munka gyógyszer lehet

A rehabilitációs támogatás emelését kérik az érintett nonprofit szervezetek - mondta a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke. Balogh Zoltán kifejtette: az elmúlt öt évben a támogatás mértéke nem emelkedett, de a minimálbér jelentősen nőtt, emiatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a szinte kizárólag fogyatékkal élőket foglalkoztató szervezetek.

Több mint 30 milliárd forintot szán a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására az állam. Ebből az összegből 20-25 ezer munkavállalót foglalkoztathatnak, és nagyjából ugyanennyien más kedvezmények révén kapnak munkát - mondta a Védett Szervezetek Országos Szövetségének elnöke.

Balogh Zoltán kiemelte: a probléma az, hogy a támogatás az elmúlt években nem változott, nem követte a minimálbér növekedésének mértékét.

„Ezek az emberek a nyílt munkaerőpiacon túlnyomó többségében nem tudnak értékteremtő munkát végezni, így a speciális nonprofit szervezeteknél maradnak, de azok egyre nehezebben tudnak gazdaságilag életben maradni. Egyre jobban rá vannak utalva arra, hogy csökkentsék a létszámukat. Az érintett szervezetek az állam közreműködését, segítségét kérnék, annak érdekében, hogy az állami feladatban hatékonyan tudjanak részt venni, hiszen a gondoskodás ezekről az emberekről nem egy védett szervezet feladata, hanem az államé” - fejtette ki.

Az elnök közölte: a Védett Szervezetek Országos Szövetségének, mint munkaadói szövetségnek összecseng a fogyatékos emberekkel a véleménye, hiszen az ő életterüket is segíteni kell - nem adománnyal, hanem lehetőséggel.

„Ebben a lehetőségben nemcsak az a legfontosabb, hogy pénzügyileg segítsük őket, hanem olyan feladatokkal bízzuk meg, amelyeknek az értékteremtő képessége fedezi azokat a költségtöbbleteket, amelyek a munkaviszonyban felmerülnek. Az állami támogatás több mint fele visszafolyik az szja-ba, a járulék fizetési kötelezettségbe és az áfába” - hangsúlyozta.

Balogh Zoltán elmondta: azért próbál küzdeni, hogy kapjanak megfelelő kompenzálási, elismerési és foglalkoztatási lehetőséget az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a Nemzetgazdasági Minisztériumtól és a Miniszterelnökségtől.

„Ezeknek az embereknek az érdekérvényesítő képessége nem azonos egy mozdonyvezetőjével, egy pilótáéval. Hiába szeretnék követni azokat, akik sztrájkolni mennek, ők erre nem alkalmasak. Nekik segíteni kell” - tette hozzá.

Jelenleg két nagy csoportot különböztetnek meg a megváltozott munkaképességűek között. Az egyik a tranzit kategória: az ebben szereplők három éven belül visszahelyezhetőek a nyílt munkaerőpiacra. A másik, a tartósan támogatott csoportba tartozóknak általában több betegségük vagy fogyatékosságuk van egyszerre - segédeszközt, kerekesszéket használnak, súlyosan hallássérültek, vakok vagy értelmi sérültek -, amelyet a nyílt munkaerőpiac nem tud tolerálni. Balogh Zoltán kiemelte: ők is alkalmassá tehetők sok olyan munkafolyamatra, amelyet védett körülmények között, külön odafigyeléssel kezelni lehet.

A szervezet vezetője szerint az, ha munkát kap például egy depressziós, akkor megtalálhatja önmagát, az élet értelmét, mert látja, hogy valamit véghez vitt vagy termelt.

„Ez gyógyszere számos megbetegedésnek, és akkor nem szociális segélyt kell adni nekik, hanem adófizető állampolgárrá válnak” - vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×