eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65239.64
2024. április 19. péntek Emma

Megkezdődtek a megemlékezések az 1956-os forradalomról - összefoglaló

Interjút közölt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a német Rheinische Post. Országszerte megemlékezéseket tartanak a hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Kemény Dénest ellenszavazat nélkül újraválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség élén.

Nem gondoljuk, hogy a migráció jó címmel interjút közölt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a német Rheinische Post. A miniszter a migrációs válsággal összefüggésben kiemelte, hogy Magyarország kvóták helyett három összetartozó intézkedést javasolt. A határok szigorú ellenőrzését, a válságövezetekkel határos országok támogatását, illetve a fejlesztési támogatások rendszerének átalakítását. Megjegyezte: Magyarország az alacsony születési ráta problémáját nem a bevándorlással, hanem egy jobb családpolitikával oldja meg.

Országszerte megemlékezéseket tartanak a hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. A központi rendezvények szombaton a budapesti Műegyetemnél kezdődtek, a vasárnap délutáni díszünnepségen a Parlament előtt Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, lengyel elnök mond beszédet. Este a Papp László Budapest Sportarénában koncert, az Operaházban pedig díszelőadás lesz. Több ellenzéki párt és civil szervezetek is demonstrációt hirdettek október 23-ára.

A félbehagyott rendszerváltást be kell fejezni, 56-ot győzelemre kell vinni - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állított szentesi emlékmű avatásán úgy fogalmazott: hatvan esztendeje tartozunk ezzel a pesti srácoknak és a szentesi hősöknek is. A rendszerváltással összefüggésben megjegyezte: a szuverenitásunkért, a magyaroknak kijáró tiszteletért még mindig, harminc évvel az elmaradt forradalom után is harcolni kell.

Az egész nemzet kelt fel 1956-ban a kommunizmus és a kommunisták ellen, a forradalom és szabadságharc nemzeti ügy volt, és ma is annak kell lennie - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós Münchenben mond ünnepi beszédet a helyi magyarság megemlékezésén. Az eseményt megelőzően közölte: a magyarság köszönettel adózik mindazon nemzeteknek, segélyszervezeteknek, családoknak, amelyek befogadták a csaknem 200 ezer ötvenhatos magyar menekültet, azonban nincs mit köszönni a nagyhatalmaknak, amelyek cserbenhagyták a többi 15 millió magyart. Hozzátette: ma is fontos a nemzeti egység, hiszen az alkotmánymódosítástól a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójáig rengeteg ügy van, amelyet nem szabad pártüggyé silányítani.

A magyar egyetemi ifjúság 1956-ban örökre beírta magát a magyar történelembe - mondta az 1956-os emlékév kormánybiztosa. Schmidt Mária a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett emlékünnepségen felidézte: 1945 és 1956 között az akkori egyetemistákban gyűlt a feszültség, izzott az igazságkeresés vágya, hogy végül 1956. október 23-án átszakítson mindent. Az akkori egyetemisták sokan voltak, okosak voltak és bátrak.

Boross Péter szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepe még soha nem volt olyan emelkedett és széleskörű, mint most. A volt miniszterelnök a 60. évforduló alkalmából Budapesten, a Műegyetem rakparton lévő 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen mondott beszédet. Boross Péter méltatta, hogy az egész országban programokkal, emlékezetfrissítő, ifjúság-tanító rendezvényekkel ünneplik október 23-át.

Több pénz jut uniós gazdaságfejlesztési pályázatokra az idén. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatott, hogy 70 és fél milliárd forinttal, több mint 2300 milliárdra nőtt az idén meghirdetni tervezett gazdaságfejlesztési tenderek teljes keretösszege. Az év végéig összesen 95 pályázati felhívás érhető el. Rákossy Balázs hozzátette: cél a magyar gazdasági növekedés dinamikájának megőrzése, és ebben fontos szerepe van az uniós források hatékony felhasználásának.

Több mint 300 millió forint értékű projektekben bővíti és korszerűsíti a Natura 2000 területek bemutató helyeit és új sétányt is épít a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága. 42 helyszínen várhatóak fejlesztések. A szervezet közleménye szerint 2018 végéig felújítja a tanösvények és az e-tanösvények tábláit, pihenőhelyeket alakít ki a védett és a Natura 2000 területek közúti leágazása közelében. A Natura 2000 hálózatban a Duna-Dráva Nemzeti Park területén nyolc különleges madárvédelmi terület és 64 különleges természetvédelmi terület van.

Kemény Dénest ellenszavazat nélkül újraválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség élén. A szervezet tisztújító közgyűlésén Beck Györgyöt társelnöknek, Vári Attilát és Molnár Tamást alelnöknek választották, szintén egyhangú döntéssel. Az elnökségbe Benedek Tibor, Biros Péter, Boros Tamás, Faragó Tamás, Gergely István, Hoffmann Tamás, Kovács István, Magyar József, Nyíri Zoltán, Pázmányi Gábor, Szivós István és Tóth Sándor került be ugyancsak ellenszavazat nélkül.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság őrizetbe vette a bicskei gyermekotthon felfüggesztett igazgatóját. A férfi ellen szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás. A rendőrség tájékoztatása szerint az 56 éves volt igazgatót azzal gyanúsítják, éveken át a gondozása alatt álló gyerekekkel, hatalmi viszonyával visszaélve szexuális kapcsolatot létesített illetve arra akarta rábírni őket. A rendőrség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását.

A chicagói nemzetközi filmfesztiválon díjazták Till Attila Tiszta szívvel című rendezését - tájékoztatott a Filmalap. A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló magyar film a Chicago Sun Times világhírű filmkritikusáról elnevezett Roger Ebert-díjat nyerte el, amellyel minden évben egy ígéretes tehetség friss és rendíthetetlen vízióját jutalmazzák. Korábban még sosem nyerte el magyar alkotás. A chicagói bemutatkozás volt Till Attila mozifilmjének amerikai premierje, az alkotást nevezte Oscar-díjra Magyarország.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×