eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A miniszterelnök szerint nem volt Magyarország érdekeivel ellentétes döntés az EU-csúcson - a nap hírei

Visszaküldte a szélerőművek építését szigorító törvényt az országgyűlésnek az államfő. Előzetes letartóztatásba helyezte a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A miniszterelnök szerint nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés az uniós csúcstalálkozón. Orbán Viktor a brüsszeli tanácskozás után hangsúlyozta: sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását. Azzal összefüggésben, hogy a Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetéséhez köti az alkotmánymódosítás támogatását kijelentette: a kormány nem hagyja magát zsarolni, azonban vizsgálja a letelepedési kötvény létjogosultságának kérdését. Hozzátette: a Standard & Poor's magyar adósosztályzatot felminősítő döntésével javultak az ország kötvénybevonási lehetőségei. A Jobbik úgy reagált: a letelepedési kötvények megszüntetése elsősorban nem közgazdasági, hanem biztonsági kérdés.

Visszaküldte a szélerőművek építését szigorító törvényt az országgyűlésnek az államfő. Áder János szerint a módosítások ellehetetlenítik az ilyen erőművek építését A köztársasági elnök azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott törvénymódosítással, mert az - szerinte - nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását, ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010 és 2020 közötti cselekvési tervvel, és indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Átadták Budapesten a Lufthansa Technik új repülőgépmérnöki központját, amelyben ötven, magasan képzett mérnök kap munkát. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a világ ipara és gazdasága új korszakba lép, amelyben a high-tech, a közlekedés automatizálása és a digitalizáció dominál.

A Pallas Athéné Alapítványok az Európai Központi Bank észrevételeire tekintettel leépítik állampapír-portfoliójukat - közölték a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. A szeptember 30-i állapot szerint 157 milliárd forintot tart magyar állampapírban a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok.

Megkezdődött a megalakuló tankerületi központok jövő évi költségvetésének tervezése. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ általános elnökhelyettese a tankerületi igazgatók munkaértekezletén azt mondta: a tankerületek minden technikai segítséget megkapnak. Kotán Attila kiemelten fontosnak nevezte, hogy a jövő évi költségvetés tervezésébe is be kell vonni a köznevelési intézmények vezetőit.

Összesen 56 milliárd forint uniós forrás érkezik 2020-ig az egészségügybe - jelentette be a területért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: a fejlesztési programoknál már nem az infrastruktúrafejlesztés lesz hangsúlyos, hanem inkább a betegellátás biztonságának növelése. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár elmondta: a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztésére 6 milliárd, orvos- és nővérszállók fejlesztésére 10 milliárd forintot lehet majd a pályázatban fordítani. Ehhez a közép-magyarországi régióban plusz 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Vargha Tamás parlamenti államtitkár lett az Árpád-ház Program miniszteri biztosa. Erről az emberi erőforrások minisztere döntött. A miniszteri biztos feladata a program előkészítésével és megvalósításával összefüggő feladatok végrehajtásának irányítása, koordinálása és felügyelete lesz. A megbízatás április 16-ig szól, a miniszteri biztos tevékenysége ellátásáért díjazásban nem részesül.

Újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíboros prímást, Esztergom-Budapesti érseket a vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagjává Ferenc pápa. Erdő Péter 2005 januárja óta vesz részt a kongregáció munkájában. A Vatikánban kilenc kongregáció működik, feladatuk a pápai állam, illetve az egyház működésének irányítása.

Ismét kedvezményes pihenési lehetőségre pályázhatnak a nyugdíjasok, a nagycsaládosok, valamint a fogyatékossággal élők az Erzsébet-programban - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság. A közlemény szerint a pályázatokra a létszámkeret kimerüléséig, de legkésőbb november 25-ig jelentkezhetnek a nyugdíjasok. A nagycsaládosok december 1-e és 30-a között pályázhatnak. A nyertesek 2017-ben és 2018-ban használhatják majd fel az üdülési támogatást.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját a Budai Központi Kerületi Bíróság. A Fővárosi Törvényszék szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a férfit több emberen, hivatalos személy sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével, valamint robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsítják. Emiatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Póta Péter beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a bíróság előtt nem tett vallomást, meg sem szólalt. A fiatal férfit szerdán fogta el Keszthelyen a Terrorelhárítási Központ.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×