INFORÁDIÓ
2021. március 8. hétfő
Zoltán

római-part

óbuda

változtatási tilalom

El a kezekkel a Római parttól!

InfoRádió / MTI

.Változtatási tilalmat rendelt el az óbudai képviselő-testület a Római-parton a szombati ülésén. A lépésre két ellenzéki párt is reagált, az Együtt kommunikációs trükknek nevezte a tilalom elrendelését, míg a PM megkésett, de helyes döntésnek minősítette azt.

A III. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tilalom elrendelését Tarlós István főpolgármester kezdeményezte a Római-parti gátépítéssel összefüggésben, s ezzel Bús Balázs (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester is egyetértett, tekintettel arra, hogy a beruházás miatt többször is megalapozatlan ingatlanspekulációs vádak érték mindkét önkormányzatot. A határozatot - amelynek megvitatásában a főpolgármester is részt vett - egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

A kerület tájékoztatása szerint az önkormányzati rendelet módosítását indokolta az is, hogy a mobilgát konkrét építésének ideje és végleges nyomvonala továbbra sem ismert, így a terület üdülőövezeti ingatlanjain folyó építési munkák akadályozhatják a beruházás kivitelezési munkáit.

Változtatási tilalmat egyébként legfeljebb három évre rendelhet el települési önkormányzat, ugyanakkor - mint a kerület közölte - ennek következménye az épületállomány leromlása, mert a tilalom alatt álló területen még építési engedélyhez nem kötött értéknövelő beruházást sem engedélyez a törvény.

A közlemény kitért arra is, hogy korábban Béres András (PM) képviselő is kezdeményezte a változtatási tilalmat, de az általa meghatározott területre vonatkozó javaslatot pontatlansága miatt jogszabályi alapon sem lehetett értelmezni, illetve támogatni.

Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján is utalt a mobilgát ügyére és visszautasította, hogy egyesek "ingatlanpanamát" emlegessenek, továbbá a változtatási tilalom mellett foglalt állást. "Ha ez létrejön, akkor nyugodtan elfelejtheti mindenki ezt a nagyon ügyesnek látszó, de elég rosszindulatú támadást" - fogalmazott, rámutatva arra, hogy a tilalom után az érintett területen új építmény nem helyezhető el.

Az Együtt a döntésre reagáló közleményében kommunikációs trükknek nevezte a tilalom elrendelését. Azt írták, hogy a befektetők így is nagyon jól járnak majd a közpénzből épülő új árvízvédelmi vonal miatt, és arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt bő másfél évben kiadott öt beruházás érvényes építési engedélyét nem érinti a tilalom.

A PM győzelemként és jó hírként értékelte, hogy Béres András, a párt III. kerületi képviselője által már júniusban javasolt, de akkor "arrogánsan visszautasított" változtatási tilalmat most elfogadta a képviselő-testület. Úgy fogalmaztak, hogy helyes döntés született, de megkésve, hiszen a Fidesz halogatása miatt legalább két lakópark már biztosan megépül a sport és nyaraló besorolású partszakaszon.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018