INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

rétvári bence

kormány

háziorvos

háziorvosi praxis

fejlesztés

támogatás

Rétvári a háziorvosi praxisok fejlesztéséről

InfoRádió / MTI

A kormány a háziorvosi praxisok informatikai hátterének fejlesztését kiemelten fontosnak tartja, ennek megfelelően kezeli és jelenleg is számos formában támogatja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László György kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában azt írta: számítástechnikai eszközök, illetve a számítógépek által feldolgozható adatokat létrehozó orvosi műszerek beszerzésére jelenleg is nyitva álló pályázati felhívások érhetőek el, amelyek fedezetét európai uniós forrásból biztosítják.

Az államtitkár kifejtette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a háziorvosi rendelők felújítására, fejlesztésére és a praxis felszereléseinek bővítésére az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése címen összesen 22,272 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre. Az uniós pályázati felhívások már tavaly év végén megjelentek - jelezte Rétvári Bence.

Közlése szerint a forrás a helyiségek, épületek fejlesztéséhez kapcsolódóan a működési engedélyben és a finanszírozási szerződésben foglalt tevékenységek végzéséhez szükséges műszer, gép, informatikai és egyéb eszköz beszerzésére fordítható.

A háziorvosok által használt informatikai rendszerek egyéb egészségügyi ellátók rendszereivel való összekapcsolásához először létre kellett hozni egy közös kommunikációs platformot.

Európai uniós támogatás felhasználásával kialakították az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), amely a legmagasabb fokú adat- és kibervédelem mellet egységes informatikai környezetet hoz létre az egészségügyi ágazaton belüli kommunikációhoz.

A jelenleg pilot időszakban levő e-Health fejlesztés bevezetésével megkezdődik az e-egészségügyi hálózat összekapcsolása az ágazaton belül és valamennyi ellátó intézmény között. A pilot lezárultával megindul az EESZT ágazati kiterjesztése, így megvalósul a jelenleg használt háziorvosi rendszerek, patikarendszerek és kórházi információs rendszerek adatcseréjét biztosító integráció. A pilotidőszak után az EESZT-t fokozatosan vezetik be - közölte.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018