eur:
389.91
usd:
363.84
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem lesz PM-es rendezvény vasárnap

Nem tarthat rendezvényt vasárnap a Kossuth téren a Párbeszéd Magyarországért - a Nemzeti Választási Bizottság szerint ugyanis az esemény választási gyűlésnek tekinthető, amit a szavazás napján nem lehet.

Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! - ezzel a címmel hirdetett rendezvényt október 2-ára, vasárnapra a Párbeszéd Magyarországért a budapesti Kossuth térre, ám a fideszes Gulyás Gergely kezdeményezésére a Nemzeti Választási Bizottság szerdai ülésén úgy ítélte meg, hogy az esemény választási gyűlésnek tekinthető, amit a választási eljárásról szóló törvény alapján szavazás napján már nem lehet tartani.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke azonban úgy látta, hogy a gyülekezési jognak megfelelően a rendezvény jogszerű, amit az is bizonyít, hogy a rendőrség jóváhagyta.

"Nem témája a népszavazás, ezért nem minősíthető választási naggyűlésnek, hiszen nem a népszavazásról szól, ezért természetesen a Kúriához fellebbezünk, viszont a fellebbezés megírásához és a döntéshez több idő szükséges, mint ami rendelkezésünkre áll az elmúlt napokban, ezért valószínűleg jogerős döntés hiányában semmi okunk arra, hogy a rendezvényt lefújjuk, úgyhogy természetesen meg fogjuk tartani, hiszünk a magunk igazában."

Gulyás Gergely egyébként a PM-es rendezvény mellett az MSZP vasárnap délutánra, a Vörösmarty térre hirdetett Szabad Európa-napnak nevezett rendezvénye miatt is beadvánnyal fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ez utóbbiról azonban a testület még nem tárgyalt. Ennek ellenére a szocialista párt lefújta a rendezvényt, részint – mint írták – azért, mert szolidárisak a PM-el, másrészt a párt nem szeretné, ha a Fidesz egy "jogsértőnek titulált" szocialista rendezvénnyel indokolná a népszavazás esetleges kudarcát. A párt ehelyett szombat délelőttre megmozdulást szervez a Nemzeti Választási Bizottság épületéhez, hogy a "választási szervek fideszes kézi vezérlése" és az ellenzéki népszavazási kezdeményezések, rendezvények "ellehetetlenítése" ellen tiltakozzon – olvasható az MSZP közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×