eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma

Új olimpiai helyszíneket javasol a főváros

A nemzetközi sportszövetségekkel való egyeztetések nyomán módosította a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Az új változat szerint az olimpiai nyitó- és záróünnepséget a Puskás Ferenc Stadionban tartanák, a sajtó- és közvetítőközpont pedig a Hungexpo területén lenne.

A Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett módosítást 23 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A dokumentum szerint a módosítások hozzájárulnak az olimpia gazdaságosabb megrendezéséhez.

A változtatások - mint írták - a "Master Plan" és így a pályázat erősítését szolgálják a következőképpen: a versenyhelyszínek esetében a módosított terv biztosítja, hogy az összes javaslat megfelel a legoptimálisabb utóhasznosítási, valamint fenntarthatósági igényeknek. Ha nincs megfelelő utóhasznosítási lehetőség, akkor az új létesítmény ideiglenes megoldással való megépítése javasolt.

A versenyhelyszínek más vagy új helyre áthelyezése mellett a sajtó- és közvetítőközpont, valamint a médiafalvak elhelyezését is érinti a módosítás.

A kedvezőbb utóhasznosítási lehetőségek alapján a sajtóközpont új tervezett helyszíne a Hungexpo területe, itt a csarnokok az olimpia után rendezvény- és konferenciapavilonokként hasznosíthatók.

Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata alapján három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására. A Gubacsi úti médiafalu helyszínének megszüntetése a sajtó- és közvetítőközpontnak a Hungexpo területére áthelyezése miatt volt szükséges. A józsefvárosi pályaudvarra tervezett médiafalut pedig az előterjesztők szerint bővíteni indokolt.

Az elfogadott előterjesztés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a sportszövetségekkel történő további egyeztetés nyomán a pályázat harmadik szakaszában is módosulhat a helyszínkiválasztási javaslat, amelynek alapján a végleges dokumentumot előreláthatóan 2017 januárjában mutatják be a Fővárosi Közgyűlésnek.

A változtatások között szerepel például, hogy a Testvérhegy helyett a Hármashatár-hegyen tartanák a mountain bike versenyeket, a box a Hungexpo helyett az Óbudai-szigeten kapna helyet, az evezősversenyek Szeged helyett az Olimpiai park területén lennének. Az olimpia nyitó- és záróünnepségét a javaslat szerint az Olimpiai park helyett a Puskás Ferenc Stadionban rendeznék meg.

A Fővárosi Közgyűlés az említett módosítások mellett elfogadta az olimpiai pályázat második szakaszában benyújtandó dokumentumokat.

Szeneczey Balázs ellenzéki képviselők kijelentésére reagálva azt hangsúlyozta, Magyarország és Budapest képes arra, hogy olimpiát rendezzen 2024-ben.

Fekete Miklós, az olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a változtatások költségcsökkentéssel járnak.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester azt kérte, hogy a jövőben a tervezés során egyeztessenek a kerületekkel.

Tarlós: provokáció a kezdeményezett vitanap

Tarlós István főpolgármester provokációnak minősítette azt a szocialista kezdeményezést, amelyben egy közgyűlési vitanap lebonyolítását kérték az elmúlt tíz év visszásságainak kibeszélésére.

A szocialista Horváth Csaba napirend előtti kezdeményezésére reagálva Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén kijelentette: személyes véleménye szerint Horváth Csaba a politikusoknak ahhoz a szűk rétegéhez tartozik, akik azt gondolják, hogy az ellenzék egyetlen dolga az "ostoba cirkuszok" tartása.

Ne akarjon olyan vitanapot rendezni, ahol megpróbálják összemosni "a maguk disznóságait" az utóbbi hat évben történtekkel - mondta Horváth Csabának a főpolgármester.

Tarlós István úgy fogalmazott, hogy a szocialista politikus össze-vissza hazudozik, csúsztat, nevetségessé teszi magát, és megítélése szerint Horváth Csaba "intelligenciakvóciense nagyjából egyenértékű egy rinocéroszéval".

A főpolgármester szólt arról, hogy például a 2010 előtti városvezetés hat különböző dátumot jelzett előre a 4-es metró átadására, és a 4-es metróval, valamint a központi szennyvíztisztító-teleppel kapcsolatban több tízmilliárdra büntették a fővárost.

Tarlós István azzal kapcsolatban, hogy Szaniszló Sándor (MSZP) kezdeményezte, induljon fegyelmi eljárás a Főtáv vezérigazgatója ellen a vállalatnál tavaly "fillérekért" értékesített hivatali autók ügyében, közölte: jelentést kért a felügyelőbizottságtól, egyelőre nem tudni, mi történt.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester, önkormányzati és rendészeti tanácsnok annak kapcsán, hogy a szocialisták felszólították Tarlós Istvánt és a fideszes budapesti képviselőket, hogy a Mahir-oszlopok elbontása miatti kárt saját zsebből fizessék ki, azt mondta: Horváth Csaba egy elsőfokú, nem jogerős ítéletről beszél, szerinte meg kellene várnia a másodfokú döntést.

Közölte, nem támogatja a vitanapot, mert az nem a város érdekeit szolgálja. Hozzátette, a szocialisták könnyen elfeledkeznek azokról a döntéseikről, amelyekkel több száz milliárdos "adósságkupacot" hagytak maguk után a fővárosban. Ha ezt visszafizetik, akkor lehet tárgyalni arról, hogy a Mahir-oszlopok ügyében majd megszülető jogerős bírósági döntésben meghatározott kárt ki viseli - jegyezte meg.

A Fővárosi Közgyűlés 19 nem és 8 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett leszavazta a vitanap megtartását.

Forradalom lángja emlékmű

A Forradalom lángja emlékművet, amely korábban a budapesti Kossuth Lajos téren állt, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a II. kerületi Nagy Imre téren állítják fel.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán jóváhagyhatja, hogy az Országgyűlés Hivatala az áthelyezési, valamint a későbbi működtetési és karbantartási költségek mellett felállítsa a téren Lugossy Mária térplasztikáját.

Az elfogadott előterjesztésben emlékeztettek arra, hogy a négy méter magas obeliszk 1996-ban került a Kossuth térre, Göncz Árpád akkori köztársasági elnök javaslatára, felállítása közadakozásból valósult meg. Az emlékművet a Kossuth tér rekonstrukciójának kezdetén, 2013-ban távolították el.

Új P+R parkolók

Új P+R parkolók létesítéséről és meglévők bővítéséről is döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A tervek szerint a békásmegyeri HÉV-állomásnál a két oldalon létesül egy összesen 377 férőhelyes P+R parkoló. A HÉV-peron az aluljárós közlekedéshez liftet és mozgólépcsőt kap, és új csomópont épül a 11-es főút felől.

A csepeli HÉV-állomásnál a már befejezett első ütem folytatásaként létesül egy körülbelül 150 férőhelyes új parkoló a II. Rákóczi Ferenc úti oldalon.

A népligeti metróállomásnál a jelenleg a Volánbusz által használt tárolóteret felülépítve parkolóházat hoznának létre, körülbelül 400-450 férőhellyel. Ez a Ludovika-beruházás során megszűnt P+R kapacitást váltja ki.

Az Újpest-Városkapu metróállomásnál az újpesti oldalon meglévő parkoló bővítésével létesülne új, 250 férőhelyes P+R parkoló. Egyidejűleg megtörténne a metróállomás környezetének javítása, az újpesti oldalon található park felújítása és a Temesvári utcai buszvégállomás rendezése.

A projekt a támogatási szerződés megkötésével indul 2016-ban. Először egy megvalósíthatósági tanulmány készül valamennyi helyszínre 2017 első félévében, majd még 2017-ben elindulhat a békásmegyeri P+R parkoló kivitelezése. Ezzel párhuzamosan megindul a csepeli, a népligeti és az újpest-városkapui építés tervezési és engedélyezési munkája, valamint az érintett és kisajátítandó területek esetében a terület előkészítése. A projekt várhatóan 2019 végén zárul.

A javaslat elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés a projekt megvalósítása érdekében kötelezettséget vállalt arra, hogy a projekt 342 millió forint saját forrását 2018-2019-ben a BKK Zrt. rendelkezésére bocsátja. Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) forrásából pályázaton megítélt támogatás hárommilliárd forint.

Hulladékgazdálkodás

A Fővárosi Közgyűlés szerdán jóváhagyta azt az együttműködési megállapodást, amely annak érdekében született, hogy az állami hulladékgazdálkodási közfeladat keretében teljesítendő díjbeszedési feladatokat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) átvehesse.

A megállapodás a fővárosi önkormányzat, az NHKV és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) jött létre.

Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, a tárgyalások során a NHKV kifejezte azon szándékát, hogy az FKF tervezett árbevétele és a fizetendő szolgáltatási díjbevétel közötti, a szolgáltató hátrányára elkönyvelhető eltérés mértékét 1,9 milliárd forintban maximalizálja a teljes hulladékgazdálkodási közszolgáltatásra vetítve.

A Fővárosi Közgyűlés egyben határozatban mondta ki, hogy a hulladékról szóló, 2015. december 23-án hatályba lépett módosításai, valamint a tárgykörre vonatkozó kormányrendeletek betartása súlyosan veszélyeztetik a budapesti hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását.

Emiatt felterjesztés útján kezdeményezni kívánja a testület a törvény módosítását annak érdekében, hogy a főváros kikerüljön a hatálya alól. A testület felkérte Tarlós Istvánt, hogy a felterjesztés dokumentumát készíttesse el és a soron következő ülésen terjessze a Fővárosi Közgyűlés elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×