eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A Teréz körúti robbantás is téma volt a parlamentben

A szombati Teréz körúti robbantás és a kvótanépszavazás volt a legfőbb témája az Országgyűlés napirend előtti felszólalásainak.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában döbbenetesnek és tűrhetetlennek nevezte a szombati Teréz körúti robbantást. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy a politika adjon meg minden segítséget a rendőrségnek az ügy felderítésére. A napvilágot látott és nem nevesített összeesküvés-elméleteket a politikus visszautasította: mint mondta, egyelőre semmit nem tudnak a tettes motivációiról, de semmilyen eshetőséget nem lehet kizárni.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára jobbulást kívánt a sérült rendőröknek, majd beszámolt róla, hogy eddig 145 kamerafelvételt foglaltak le a nyomozók. Kitért arra is, hogy várhatóan még délután közzéteszik azt a felvételt, amelyen látható az elkövető, több információt azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt megosztani az ügyről.

Szél Bernadett, az LMP részéről maga is mielőbbi felépülést kívánt az áldozatoknak, eztán az ellenzéki képviselő a kormány azon tervét támadta, amelynek értelmében külföldi vendégmunkásokkal csökkentenék a magyarországi munkaerőhiányt. A politikus szerint ugyanis inkább béremelésre lenne szükség, hogy ne vándoroljanak el a magyar munkavállalók.

Cseresnyés Péter államtitkár válaszában úgy látta, hogy nincs szó teljes, tartós munkaerőhiányról Magyarországon, unión kívüli munkavállalók pedig csak akkor tölthetnek be állást hazánkban a kormány tervei szerint, ha magyar vagy uniós állampolgárokkal ezt nem tudják betölteni.

Szászfalvy László a KDNP részéről maga is kiállt a magyar rendőrök mellett, majd áttérve a kvótanépszavazásra, a referendum tétjének azt nevezte: beletörődünk-e Európa és Magyarország gyengítésébe. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában rámutatott, hogy a betelepítési kvóta terheit végső soron a települések viselik majd.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője maga is mielőbbi felépülést kívánt a sérült rendőröknek, azt viszont súlyos hibának tartotta, hogy a nyomozó-szervek a történtek után 20 órán keresztül nem adtak megfelelő tájékoztatást, ezzel segítve, a korábban a kormány által kezdett hisztériakeltést. A politikus emellett értelmetlennek és hazugnak nevezte a kvótanépszavazást.

Dömötör Csaba válaszában sajnálatát fejezte ki, hogy - mint mondta - a baloldal a robbantást és a népszavazást is pártpolitikai céljaira használja föl.

Volner János a Jobbik részéről szintén jobbulást kívánt a hétvégén megsérült rendőröknek, majd az ellen emelt szót, hogy a kormánypártok - állítása szerint - ellenzéki politikusok megfigyelésével és lejáratásával bíztak meg adófizetői forrásokból felhizlalt médiumokat.

Dömötör Csaba válaszában aláhúzta, hogy minden politikust megillet a magánélet védelme és nem értette, hogy miért nem állt ki hasonlóan keményen a Jobbik mindezért, mikor a miniszterelnök családtagjairól cikkezett több médium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×