eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A Fidesz nyaralt a legjobban

Májushoz képest csak a Fidesz-KDNP támogatottsága tudott növekedni, az ellenzéki pártokat egyértelműen a stagnálás vagy enyhe gyengülés jellemezte a nyári szezonban – derül ki a Közvéleménykutatók.hu Magyar Idők számára készített összesítéséből.

A Jobbik tábora tovább zsugorodott, az átlagolt eredmények alapján már csak 1 százalékponttal előzi meg a szocialista pártot a teljes felnőtt népességen belül, míg a nyár elején még 3 százalékpont volt ez a különbség. Az adatokból azt lehet valószínűsíteni, hogy a Fidesz-KDNP elsősorban a bizonytalanok közül szerzett új támogatókat a nyár folyamán.

A legvalószínűbb listás eredmények alapján a kormánypártok ma is a 2014-hez hasonló eredményt érnének el.

PÁRTPREFERENCIÁK A TELJES FELNŐTT NÉPESSÉGEN BELÜL

A májusban adatot publikáló cégek átlagolt eredményei alapján a Fidesz-KDNP a teljes felnőtt népességen belül 26 százalékon állt. A legkisebb tábort a Publicus Intézet mérte a kormánypártoknak, ennél a cégnél 22 százalékon álltak, míg a többi adatot közlő kutatócég 25-30 százalék között mérte a Fidesz-KDNP támogatottságát a teljes felnőtt népességen belül. Június-július hónapokra ugyanakkor – minden adatot közzé tevő cég mérése alapján – nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága, így ebben a két nyári hónapban átlagosan 28 százalékot értek el a teljes felnőtt népességen belül, augusztusra pedig stabilizálni tudták ezt a megnövekedett tábort.

Az adatokból azt lehet valószínűsíteni, hogy a Fidesz- KDNP elsősorban a bizonytalanok közül szerzett új támogatókat a nyár folyamán. Az ellenzéki térfélen a stagnálás vagy csökkenés jellemezte a pártpreferenciákat, továbbra is megfigyelhető a Jobbik és az MSZP közti verseny a második ellenzéki erő címéért, az átlagolt eredmények alapján augusztusban csupán 1 százalékpont volt a különbség a teljes felnőtt népességen belül a két párt között.

A Demokratikus Koalíció 4 százalékon, míg az LMP 3 százalékon állt a nyár utolsó hónapjában. Az Együtt támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében 1 százalék körül ingadozott a nyári hónapok során, míg a PM júliusban és augusztusban már mérhetetlen tartományba süllyedt a legtöbb kutatócégnél. A Magyar Liberális Párt a Nézőpont és a Republikon Intézet augusztusi mérésében, ezek alapján Fodor Gábor pártja már 1 százalékon áll.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×