INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

aréna

németország

kiss j. lászló

angela merkel

Megdőlt egy régi axióma

Infostart

Németországban egy régi politikai axióma dőlt meg azzal, hogy a legutóbbi választáson egy új párt jobbról volt képes megelőzni a Kereszténydemokrata Uniót (CDU-t)- mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László arról is beszélt, hogy Németország és Közép-Kelet-Európa kapcsolata elsősorban a menekülthelyzet miatt változott meg.

A Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Franz Josef Strauss bajor miniszterelnök fogalmazott úgy régen, hogy az uniópártoktól jobbra nem lehet senki, a legutóbbi tartományi választás eredménye, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt látványos előretörése azonban felülírta ezt az axiómát - mondta Kiss J. László az Arénában.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára kifejtette: a mecklenburg-elő-pomerániai választás azt bizonyítja, hogy a CDU-tól jobbra van olyan választói potenciál, amelyet nem tudott integrálni.

Ez az új párt a semmiből ért el majdnem 21 százalékot annak köszönhetően, hogy a régi, kartellpártoknak minősített nagykoalíciós erőkkel szemben határozta meg magát, és ezzel képes volt aktivizálni a passzív szavazókat - tette hozzá Kiss J. László.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az AfD szavazóinak 34 százaléka még korábban nem vett részt választáson. Mindazonáltal más pártoktól is képes volt szavazókat átcsábítani: 17 százalék a szociáldemokratáktól, 15 százalék a CDU-tól, 12 százalék a Baloldali Párttól vándorolt át.

Ez az eredmény azt bizonyítja, hogy az Alternatíva Németországnak olyan protestpárt, amely néppárti nagyságrendre tett szert - emelte ki a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Merkel főszereplő maradt

A rendszerváltás előtt Németország volt a visegrádi országok „védőügyvédje", részben azért, mert javítani akart a saját peremhelyzetén, később pedig egy 64 milliós piacot nyert ezzel - idézte fel Kiss J. László. Most azonban V4-ek a menekültügyben közösen lépnek fel, és ehhez Berlin nem szokott hozzá, számára ez egy új helyzet - folytatta az elemzést.

A szakértő arról is beszélt, hogy pártja rossz választási szereplései ellenére Angela Merkel kancellár továbbra is a német belpolitika főszereplője, pártja vezetői felsorakoztak mögötte, ma is a német politika alternatíva nélküli vesztese.

Lényeges lesz, hogy májusban a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában tartanak tartományi választást. Hogy ki nyer ott és ki veszít, az a parlamenti választások erőviszonyait vetíti előre – tette hozzá Kiss. J. László.

Kapcsolódó hang

1. rész
 
2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018