eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma

Nem álom, hogy ne verjen többé a jégeső

Országos jégeső-elhárító rendszert épít ki a kormány.

Egy néhány megyében már sikerrel alkalmazott technológia országos rendszerré alakításáról van szó - tájékoztatta az InfoRádiót Kis Miklós Zsolt, a miniszterelnökség agrár-vidék fejlesztésért felelős államtitkára.

„Amikor az Országos Meteorológia Szolgálat kiadja a jégeső-riasztást, egy talajgenerátorral ezüst-jodid kristályt juttatnak a légkörbe. Ezáltal drasztikusan lecsökken a jégeső megvalósulása és a káresemény is. A technológiát több megyében is sikeresen alkalmazzák. Ezt tervezzük a gépek hálózatával országos rendszerré kiépíteni” - mndta el az InfoRádiónak Kis Miklós Zsolt.

Az országos jégeső elhárító rendszer kiépítése hozzávetőleg két évig tart és másfél milliárd forint van rá - tette hozzá az államtitkár.

Azt is jelezte, hogy miután a kormányzat már eldöntötte, hogy a működéshez biztosítja a törvényes hátteret, a rendszert nagy valószínűséggel az agrárgazdasági kamara működteti majd.

Kiss Miklós Zsolt hangsúlyozta, hogy egy ilyen rendszer nem csak a mezőgazdaságból élőknek lenne hasznos, hiszen egy nagyobb jégeső a termés mellett a közművekben, a házakban és az autókban is komoly károkat okoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×