eur:
396.97
usd:
356.32
bux:
74866.03
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Idén dönthetnek az európai hadseregről - a nap hírei

Rómában szentté avatta Teréz anyát a katolikus egyházfő. Az év végéig elkészülhet az uniós terv a közös európai hadsereg megvalósításáról. Az Európai Tanács elnöke szerint befogadóképessége határához közeledik az unió. A nap legfontosabb hírei szeptember 4-én.

Rómában szentté avatta Boldog Kalkuttai Teréz anyát a katolikus egyházfő. Az irgalmasság szentévének egyik legnagyobb rendezvényén mintegy százezer zarándok, illetve több ország vezetője vett részt. Szentbeszédében Ferenc pápa az isteni irgalmasság nagylelkű szétosztójának nevezte a Nobel-békedíjas, albán származású Teréz anyát, aki felemelte hangját a szegényekért a világ hatalmasságai előtt. A katolikus egyház hétfőn ünnepli először szent Teréz anya ünnepnapját, amely eddig a jótékonyság világnapja is volt.

Az év végéig elkészülhet az uniós terv a közös európai hadsereg megvalósításáról - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt az Európai Unió külügyi bizottságainak elnökeivel tartott pozsonyi tanácskozás után beszélt erről. A kétnapos találkozót összegezve a fideszes politikus rendkívül időszerűnek nevezte a magyarországi októberi kvótareferendumot is, mivel fenntartható migrációs politikára van szükség, de annak megvalósítására szerinte a kvótarendszer nem megfelelő.

A visegrádi együttműködést tartja a leghatékonyabb szövetségnek ma az unióban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban azt mondta: nagy szükség van arra, hogy a közép-európai államok együttműködjenek, például az uniót érő kihívások miatt. Hangsúlyozta: nem lehet újabb hatásköröket Brüsszelbe telepíteni, mert az elmúlt időszak súlyos kihívásaira tagállami szinten születtek jó válaszok.

Az igazságügyi miniszter szerint nem uniós, hanem nemzeti hatáskörben kell maradniuk a lakosságot érintő döntéseknek. Trócsányi László a Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy fogalmazott: nem helyes, hogy egy nemzeti kérdésben az állam joga szimbolikussá válik. A tárcavezető hozzátette, Magyarországon az állami felhatalmazás megerősítését jelentheti az októberi, kötelező betelepítésről szóló népszavazás a kérdésben.

A politikának van, a pártpolitikának és a kampánynak azonban nincs helye az iskolában - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az oktatási jogok biztosa. Aáry Tamás Lajos arról is beszélt: tovább sem érzi, hogy nőtt volna az iskolák iránti bizalom és a közoktatás szereplői nem látják a stabilitást. Hozzátette: az iskolák élete a bizonytalanság miatt továbbra is konfliktusokkal terhelt, ezt jelzi, hogy már az iskolakezdés második napján nagy sok panasz érkezett a hivatalhoz.

Az Európai Tanács elnöke szerint befogadóképessége határához közeledik az unió, amely után már nem tud újabb menekülteket ellátni. Donald Tusk a világ 19 legfejlettebb országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 csoport kínai csúcstalálkozója előtt arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy vegye ki részét a menekülthullám terheinek enyhítéséből.

A globális gazdaság élénkítésének fontosságáról beszéltek a G20 csoportot alkotó országok vezetői a kínai csúcsértekezleten. Hszi Csin-ping kínai elnök azt mondta: nyitottabbá kell tenni a világgazdaságot, egyszerűsíteni és liberalizálni kell a kereskedelmet és a beruházásokat.

Arról is beszélt, hogy a G20-ak folytatják az afrikai és a kevésbé fejlett országok iparosításának a támogatását.

A brit kormányfő szerint nem lesz zökkenőmentes a távozás az Európai Unióból a szigetország számára, de megismételte: hosszú távon Nagy-Britanniának előnyös lehet a Brexit. Theresa May a BBC közszolgálati csatornának adott interjúban megerősítette: London arra törekszik, hogy a tagállamokban élő brit állampolgárok jelenlegi státusát a továbbiakban is garantálni lehessen, és ebben az esetben a brit kormány ugyanígy garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi uniós állampolgárok státusát. Megismételte azt is, hogy a hivatalos kilépési tárgyalások 2017 előtt nem kezdődnek el.

Már nem ragaszkodik az uniós vízummentesség októberi bevezetéséhez a török kormány, de azt szeretné, ha még az idén megkapnák a török állampolgárok ezt a lehetőséget. Erről a Welt am Sonntag című német lap írt magas rangú török kormányzati forrásokra hivatkozva. A vízumkötelezettség eltörlésének egyik még nem teljesített feltétele a terrorizmus elleni harcról szóló török törvények módosítása az uniós elvárásoknak megfelelően.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×