eur:
393.45
usd:
362.54
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Utazik? Írjon végrendeletet!

Már egy hosszabb utazás előtt is érdemes végrendeletet készíteni, komolyabb kórházi beavatkozás előtt pedig kifejezetten ajánlott - mondta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádiónak. Tóth Ádám hozzátette: ez a felelősségteljes gondolkodás jele.

Vannak élethelyzetek, amikor célszerű végrendelkezni. Ez nem csak súlyos betegség, hanem például egy hosszú utazás vagy egy komolyabb műtét előtt is lehet, akkor, ha el akarok térni a törvényes öröklés rendjétől – hívta fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában.

Tóth Ádám úgy fogalmazott: egy felelősségteljes jó gazda, ha magára hagyja a vagyonát egy időre, végrendeletet biztosan csinál, mert nem egészen bizonyos, hogy visszatér ehhez a vagyonhoz.

„Ilyenkor pedig van időnk, hogy végiggondoljuk, mi legyen egy végrendeletben, át tudjuk beszélni ezt egy közjegyzővel. Célszerű tehát egy jó végrendeletet megalkotni” - ajánlotta.

Egy hosszabb utazás előtt beleírhatjuk akár azt is a végrendeletbe, hogy a rendelkezés csupán 6-8 hétre szól, vagyis hatályát veszti akkor, amikor visszatérünk. Vagyis egy úgynevezett bontófeltételt is bele lehet írni a dokumentumba.

„Vannak élethelyzetek, amikor a törvényes öröklés a maga általánosító szabályaival nem tud megfelelő normatív megoldást adni és mindenképpen rossz lesz a törvényes öröklés hatása, mert igazságtalan lesz. Ezt tudjuk valamilyen módon a végrendelettel kompenzálni” – mutatott rá Tóth Ádám.

Arra is kitért, milyen időközönként, milyen élethelyzetekben célszerű frissíteni egy egyébként már komoly munkával elkészített úgymond úti végrendeletet.

„Minden élethelyzet megváltozásánál célszerű frissíteni a végrendeletet” – javasolta a közjegyző.

Ilyen lehet például, ha valakinek van egy kapcsolata, amely megszakad, vagy olyan személyre végrendelkezett, aki nagyon közel állt hozzá, de időközben elhunyt. Nyilván az ő örökrészét másra célszerű hagyni, mert ha másként nem rendelkezik a tulajdonos, az örökösnek megnevezett elhunyt örökrészét a többi örökös között arányosan, úgynevezett növedékjog alapján osztják el.

A végrendeletet karban kell tartani, időnként – évente-másfél évente - meg kell nézni, és akkor eldönthetjük, akarunk-e változtatni rajta vagy sem – tanácsolta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×