eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma
Orbán: újabb kerítés épül a magyar-szerb határra

Orbán: újabb kerítés épül a magyar-szerb határra

Újabb kerítéssorral erősíti meg a kormány a magyar-szerb zöldhatár védelmét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak nyilatkozva.

A határőrizet megfelelő biztosításához tervezett 3000 ezer fős rendőri létszám-emelés mellett a kormány megerősíti a magyar-szerb zöldhatáron húzott kerítést – közölte Orbán Viktor miniszterelnök.

"Tehát még egy kerítéssort fogunk felhúzni a legmodernebb technikai eszközökkel, nekünk arra is fel kell készülnünk, nem kívánom, hogy így legyen, szeretném, ha ezt elkerülhetnénk, de miután a biztonság nem játék, arra is fel kell készülnünk, hogy a törökök politikája megváltozik és egyszer csak megjelenik Magyarország határainál egy időben több száz ezer migráns. És akkor nekünk, ha szép szóval nem megy, erővel kell őket föltartóztatnunk és ezt meg is fogjuk tenni."

Annak kapcsán, hogy a visegrádi négyek miniszterelnökei ma Varsóban Angela Merkel német kancellárral egyeztetnek, Orbán Viktor arról is beszélt a Kossuth Rádiónak nyilatkozva, hogy álláspontja szerint az európai kormányfőknek nemet kell mondaniuk a brüsszeli bürokraták elhibázott menekültügyi döntésére, a kényszerbetelepítésre.

"Az a kérdés, hogy Angela Merkel hajlandó lesz-e velünk együtt ezt az elhibázott brüsszeli döntést megváltoztatni. Hajlandó-e velünk harcolni ezért vagy sem. Ebben kell tisztán látnunk ma délutánra."

Orbán Viktor úgy látta, hogy az október 2-ára kiírt népszavazás világossá teheti, hogy Magyarország nem fogadja el a bürokraták döntését, amely sok más európai országot is körénk gyűjthet – fogalmazott a kormányfő.

A Budapest által megpályázott 2024-es nyári olimpiai játékok rendezési esélyeiről a miniszterelnök visszafogottan nyilatkozott.

"Hát nézze, a rendezési esélyek azok mérsékeltek, tehát senkinek sem akarom elvenni a jókedvét, de van itt három Góliát és egy Dávid. Azért így állunk föl, tehát nem rossz lista az, hogy Párizzsal, Rómával és Los Angelessel egy sorban van Magyarország, de a testméretek jól láthatóan különböznek."

Az egyre több ágazatban jelentkező munkaerőhiánnyal kapcsolatban a miniszterelnök a járulékcsökkentést technikai kérdésnek nevezte, amelyről érdemes eszmét cserélni, majd hozzátette, hogy bár ma Magyarországon nagyjából 50 ezer helyre nem találnak munkavállalót, még mindig vannak munkanélküliek az országban, tehát a magyar gazdaságnak mozgósítania kell belső tartalékait, hosszabb távon pedig ha több gyermek születik, többen fognak dolgozni – fogalmazott Orbán Viktor.

Demográfiai megoldás kell a munkaerőhiányra

Hosszabb távon demográfiai, családpolitikai megoldásokkal kezelné a munkaerőhiányt Orbán Viktor miniszterelnök.

 Több gyermekre, erősebb családokra van szükség, mert "ha majd több gyermek születik, akkor többen fogunk dolgozni Magyarországon" - mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádióban a munkaerőhiánnyal kapcsolatban. Ez a felfogás azonban ma "Európában nem divat, Európában bevándorlással meg migránsokkal akarják megoldani a munkaerőhiányt, mert csak egy napig terjed a horizontjuk" - fogalmazott.

Az esetleges járulékcsökkentést firtató kérdésre úgy válaszolt, ez egy "eszközkérdés", a járulékcsökkentés "jó dolog", csak az a fontos, hogy illeszkedjen egy hosszabb távú tervbe.

Megjegyezte azt is, hogy miközben ma számos állásra nem találnak embert Magyarországon, még mindig vannak munkanélküliek, vagyis van "belső tartalék", amelyet mozgósítani kell.

Kiemelte: Magyarország ma az ötödik legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkező ország Európában. Ezt az 5 százalék körüli munkanélküliséget fantasztikus teljesítménynek értékelte, hiszen 2010-ben még 12 százalék körüli volt a mérték.

Egyáltalán nem lehetetlen, hogy Magyarországon mindenki dolgozzon, aki akar - jelentette ki a miniszterelnök, aki arra is felhívta a figyelmet: úgy nőnek folyamatosan a bérek, hogy közben javul a versenyképesség, csökken a munkanélküliség, nő a gazdaság.

Orbán Viktor beszélt a múlt héten véget ért riói olimpián elért magyar eredményekről is, a nyolc aranyérmet úgy kommentálta: "nyolcszor vertük meg a világot", a magyar teljesítmény kiemelkedő. Mint fogalmazott, megemeli a kalapját a játékokon szereplő magyar versenyzők előtt.

Ma mindegy, hogy valaki milyen politikai irányzattal szimpatizál, egyaránt magyar sikerként tekint az olimpiai sikerekre, támogatandó ágazatnak tekinti a sportot, ami nagy eredmény. A sport nemzeti üggyé vált - mondta.

A miniszterelnök hozzátette azt is, a kormány oda szeretne eljutni, hogy Magyarországon minden fiatal napi szinten sportoljon.

Szerinte egy 12-15 éves tervre van szükség, amely figyelemmel van a demográfiai változásokra, az iskolai testnevelési rendszer és az egyesületi képzések összehangolására, valamint a pénzügyi kérdésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×