eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Kígyószerű állat sokkolta a budapesti autóst, a kormányon tekergett - fotó

Egyméteres kígyó mászott elő egy autó műszerfalából Budapesten. A tulajdonos kihívta a rendőrséget, de a járőr két óra hosszán át sikertelenül próbálta előcsalogatni az állatot, pedig bemászott utána a kormányszerkezet alá, sőt még vízcsobogást és békabrekegést is lejátszott. Az InfoRádió által megkérdezett hüllőszakértő ezt veszélyesnek tartja, mivel ha mérges kígyóról van szó, a marása halálos lehet - mondta Both Zoltán vadállatbefogó.

"Tegnap este fél nyolc körül egy második kerületi irodaházban dolgoztam, addig az autóm az utcán állt. Amikor beültem, úgy láttam, hogy az ajtó és a műszerfal között elsiklik egy 60-70 centiméteres kígyó. Kiugrottam az autóból, amikor viszont visszanéztem, már nem láttam semmit. Fel sem fogtam hirtelen, hogy mi történik, egy pillanatra azt hittem, hogy hallucinálok”

- mesélte az autó tulajdonosa.

„Bezártam az autót, és vártam, hogy valami történjen. Fogalmam sem volt, hogy mit kell tenni ilyenkor. Egy kolléganőm jött le segíteni, hogy kitaláljuk, mit tegyek. Interneten elkezdtük keresgélni, hogy megtudjuk, mit lehet tenni ilyenkor. Végül egyetlen telefonszám sem csengett ki, amit a kisállatbefogással kapcsolatosan találtunk” - folytatta a nem mindennapi történetet.

„Akkor felhívtam a 112-es telefonszámot, hogy tanácsot kérjek. Ők erre azt válaszolták, hogy küldenek egy járőrt. Miközben vártam, elmentem egy kis időre az autótól. Mikor visszamentem, láttam, hogy a kormányon ott csücsül a kígyószerű állat. Éppen akkor érkeztek meg a rendőrök is. Nagyon készségesek voltak, a hölgy rendőr rögtön gumikesztyűt húzott, és azt mondta, megfogja az állatot, mert ez biztosan sikló, ő látott már ilyet” - mesélte.

Kígyószerű állat sokkolta a budapesti autóst, a kormányon tekergett - fotó

„A kígyó azonban elszökött. Próbáltuk előcsalogatni, a rendőrök mindenféle praktikát kipróbáltak, békabrekegés és vízcsobogás hangját játszották le. Amikor egyszer-egyszer egy picit előbújt az állat, próbálták megfogni, de nem sikerült. Két órán keresztül vadásztunk rá. Közben sikerült elérnem Both Zoltánt, aki azt mondta, hogy nagy valószínűséggel sikló van az autómban. Mivel éppen vidéken volt, nem tudott személyesen idejönni. Azt mondta, hogy mire visszaér, kellene találni egy autószerelőt, aki segít neki szétbontani a járművet, hogy megkeressék a siklót” - sorolta tovább az autótulajdonos.

„Hazaautóztam, közben néhány percenként megálltam, és körülnéztem, hogy nem bújt-e elő. Otthon a kertben hagytam az autót, és vártam. Az az ötletem támadt, hogy beszórom az autó körülötti területet liszttel, hogy lássam, ha kimászik. Amikor egy óra múlva kinéztem, ismét a műszerfalon ült. Onnan átmászott az autó ajtajára, onnan leszedtem, és egy gereblyével elvittem egy közeli mezőre, ahol elengedtem” - zárta mondandóját az autó tulajdonosa, akivel a nem mindennapi történet megesett.

Both Zoltán hüllőszakértő, vadállatbefogó elmondta, hogy egy kockás siklóról, egy teljesen ártalmatlan, őshonos, védett állatról van szó.

„Az emberre nem veszélyes, nem mérges kígyóról beszélünk, hanem egy éppen olyan közönséges siklóról, mint ami a Balatonban vagy a Velencei-tóban mellettünk szokott úszkálni a nádas szélén”

- tudatta a hüllőszakértő.

A sikló általában úgy kerül az autóba, hogy amikor a tulajdonos az autójával a vízparton van, az állatot megijeszti valami ragadozó állat, megpróbálhat elmenekülni, és belebújhat az autóba. Ha megjön az autó tulajdonosa, a sikló nem tud kimászni, megrémül. Az autó elindul, egyszer csak előmászik valahonnan, vagy esetleg bepottyan a műszerfalról az anyósülésre a sikló. Ilyenkor pánikba esnek az autósok” - közölte a vadállatbefogó.

Both Zoltán azt tanácsolja, hogy ilyenkor álljunk meg az autóval, de ne próbáljuk meg saját magunk befogni az állatot, mert nem lehet tudni, hogy milyen állatról van szó. A szakértőnek meg kell néznie az állatot, ezért a legjobb, ha lefényképezik, és azzal keresnek fel.

„Ilyen helyzetben a segélyhívót kell hívni, ők pedig azonnal értesítenek bennünket”

- mondta az vadállatbefogó.

Tanácsa szerint ha egy Magyarországon őshonos állatról van szó – mint itt a siklóról –, ami teljesen ártalmatlan, akkor a legjobb, ha 8-10-12 óráig mozdulatlanul hagyjuk az autót. Ennyi időn belül az állat biztosan elhagyja a járművet.

„Ha az autó tulajdonosa nem tud várni, és azonnal ki kellene szedni a siklót, akkor darabokra kell szedni a járművet. Előcsalogatni ugyanis nem lehet sem egérrel, sem mással. Ilyen csak a filmekben van és a mesékben, hogy a hüllőket elő lehet csalogatni” - fogalmazott Both Zoltán.

„Az ebben az esetben segítő rendőr bizonyára hiányzott a biológiaórákról, mert nem tudta, hogy a kígyónak nincs füle, nem hallja a hangokat. Teljesen mindegy, hogy milyen hanggal vagy táplálékkal próbáljuk kicsalogatni, nem fog sikerülni” - mondta a hüllőszakértő.

A vadállatbefogó azt is elmondta, hogy már jó néhány évvel ezelőtt javasolta, hogy minden megyében legyen legalább egy olyan szakember, aki ilyen esetben autóba ül, és segít.

„Azt válaszolták, hogy Magyarország nem mérges kígyókban bővelkedő ország. De nem gondolnak a magángyűjtőknél engedély nélkül tartott mérges kígyókról, aligátorteknősökről. Pedig ilyenkor, nyáron napi szinten kapjuk a riasztást, és fogjuk be az olyan egzotikus állatokat közterületekről, amiknek nemcsak Magyarországon, de egész Európában semmi keresnivalója” - számolt be Both Zoltán hüllőszakértő, vadállatbefogó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×