eur:
392.46
usd:
367.21
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az őszi szünetig kapnak időt a tankerületek

Az őszi szünetig kapnak időt a tankerületek

55 milliárd forintot különített el a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ számára a még önkormányzati hatáskörben működő iskolák átvételére - mondta a központ elnöke. Megalakult az 58 tankerületi központ is; a működéssel kapcsolatos részleteket az őszi szünet végéig kell rendezniük - mondta Pölöskei Gáborné. Idén összesen 91,5 milliárd forint a központ költségvetése.

„Felálltak az új tankerületi központok. A székhely-kialakítás és az állomány létrehozása valahol már megtörtént, valahol pedig folyamatban van. Azt kapták feladatul, hogy ez mindenhol véglegesedjen az őszi szünet végéig” - közölte a központ elnöke.

Hozzátette: jelenleg a tanévindítást támogatják, elkezdődtek az igazgatói értekezletek, ahol végigbeszélik a tanév rendjét, és megbeszélik a szükséges feladatokat.

Közölte, hogy az átadás-átvétel az önkormányzatoktól január elsején kell, hogy megtörténjen a szabályozás szerint.

„Az átvétel előkészítése elindult: van egy munkacsoportunk, amely egy olyan tervezetet fog letenni az asztalra, ami alapján elkezdjük a tárgyalásokat az önkormányzatokkal. Vagyonkezelésbe vesszük az iskolákat, ami azt jelenti, hogy minden egyes iskolára külön szerződést fogunk kötni, így mindnek lehet egy-egy különlegessége, ami a szerződésbe bekerül” - tudatta Pölöskei Gáborné.

„Azért szükséges, hogy ezt novemberre előkészítsük, hogy az egyeztetések novemberben megtörténjenek, december közepére pedig mindenki tudja, hogy mi vár rá. Itt elsősorban a fizikai dolgozókat értem, akik bent vannak most az iskolában, és az önkormányzatoknál működtetői feladatokat látnak el” - indokolta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tudják pontosan megbecsülni a működtetés költségeit, Pölöskei Gáborné úgy fogalmazott: „azt gondolom, nem feladatunk megbecsülni az értékeket, az összegeket. Kaptunk egy összeget – 55 milliárd forintot –, ami januártól a működtetési feladatokra a rendelkezésünkre áll. Nekünk az a feladatunk, hogy ebből az összegből elkezdjük a működtetési feladatokat, és egy jó könyvelési és jó számlavezetési rendszerrel pontosan lássuk, hogy mi mennyibe kerül” - fogalmazott.

„Ha az 55 milliárd forintnak egy részét, egy töredékét használjuk erre fel, akkor az egész évre jó lesz, ha nem, akkor az NGM-mel tárgylásokat fogunk folytatni nyáron, hogy ezt javítsuk” - tette hozzá.

Pölöskei Gáborné közölte, a KLIK-nek jelenleg nincs adóssága, a korábbi terheket sikerült rendezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×