eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Akik örülhetnek a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárok kihirdetése után

Nyilvánosságra hozták csütörtök délután az idei felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat a www.felvi.hu oldalon. Ezzel eldőlt, hogy a 8305 pótfelvételiző közül 5648-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pótfelvételi eljárásban alapképzésre 3592, felsőoktatási szakképzésre 1008, osztatlan mesterképzésre 469, mesterképzésre 579 jelentkezőt vettek fel.

Mindenki csak egy szakra és egy intézménybe jelentkezhetett, valamint csak önköltséges képzésekből választhatott az, akit júliusban nem vettek fel vagy nem is jelentkezett az általános felvételi eljárásban.

A most megállapított ponthatárok azonosak, egyes esetekben magasabbak, mint az általános eljárásban megállapítottak. A felvettek száma alapján a legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment volt, ahová 433-an kerültek be, ezt követi a jogász 407, majd a kereskedelem és marketing 242 felvett hallgatóval.

A lista további helyén a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás, az emberi erőforrások, a programtervező informatikus, a nemzetközi gazdálkodás, a mérnökinformatikus és az igazságügyi igazgatási szakok szerepeltek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a műszaki menedzser szakon 455, az Óbudai Egyetemen a gépészmérnöki szakon 464 pont kellett a felvételhez. A Pannon Egyetemen a turizmus és vendéglátás szakon 446 pontot kellett elérni, a Debreceni Egyetem földtudományi szakán 428-at.

A jelentkezők sms-ben is kapnak értesítést az eredményről.

A besorolási döntés legkésőbb augusztus 28-ától az e-felvételi hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, amelyről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap. A felvettek a felsőoktatási intézményektől kapják meg a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos teendőkről szóló értesítést - közölte az Oktatási Hivatal.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×